Kategóriák Természet

A magas széndioxid csökkenti a növényekben lévő fehérjét és más tápanyagokat

Szakértők szerint a globális felmelegedés miatt egyre növekedő széndioxid szint drámaian lecsökkentheti a rizshez és a búzához hasonló alapvető termények fehérje szintjét, ezzel megállítva bizonyos populációk növekedését és akár korai haláleseteket is okozva bennük.

A kutatók továbbra sem tudják pontosan, hogy a megemelkedett széndioxid szint miért csökkenti le a fehérjék és más tápanyagok menyiségét a növényekben, de ennek a rejtélynek világszerte lesújtó következményei lehetnek.

Az előrevetített széndioxid kibocsátást figyelembe véve a kutatók szerint 2050-re akár 1500 millió embert is érinthet a fehérjehiány.

A Harvard Egyetem kutatói által vezette tanulmány az első olyan, ami megpróbálj számszerűsíteni a globális felmelegedés hatásait a termények fehérje szintjére. A tanulmány szabadtéri kísérletekre épít melyeknél a növényeket magas széndioxid szintnek tették ki.

A kutatók, az ENSZ globális étkezésről gyűjtött adatait használták, hogy kiszámolják ez milyen hatással lenne azokra az emberekre akik már most is a fehérjehiány határán élnek. Nélküle a növekedés megáll, a betegségek és a korai halálesetek egyre gyakoribbá válnak.

A széndioxid szint növekedése a fosszilis tüzelőanyagok használatának köszönhető, ha nem történik változás a használatukban, az előrejelzések szerint a kibocsátás növekedni fog a következő évtizedekben,. Ez megnöveli az átlag-hőmérsékletet ami a tengerszintet és az időjárást is kiszámíthatatlanabbá és szélsőségesebbé teszi.

A vezető elképzelés a fehérjék csökkenésére, hogy a megnövekedett széndioxid hatására a növény több keményítőt állít elő – a fehérjék és más tápanyagok rovására – azonban Samuel Myers, Harvard Egyetem rangidős tudósa szerint a kísérletek nem támasztják alá ezt a teóriát.

“A rövid válasz az, hogy fogalmunk sincs,” mondta Myers. “Pedig nagyon behatóan vizsgáltuk a kérdést.”

Más hasonló kutatások azt találták, hogy a széndioxid nem csak a fehérjékre de az ásványokra, mint a cink és a vas is negatívan hathat, ezzel tovább súlyosbítva a jövőbeni élelemproblémát.

A tudósok szerint 2050-re a fehérje szint az árpában 14,6 %-al, a búzában 7,8 %-al, a rizsben 7,6 %-al és a krumpliban 6,4 %-al csökkenhet.

“Ha a széndioxid szint továbbra is az előrejelzés szerint növekszik, akkor 2050-re 18 ország népessége elvesztheti az étkezési fehérjéinek 5 százalékát, a rizs, búza és más alapvető termények tápértékének romlása miatt,” írták a jelentésben.

Világszerte az emberek 76 %-a függ erősen a növényekből nyert fehérjéktől – kiemelten a szegényebb területeken.

A legjobban sújtott területek a Szub-szaharai Afrika, ahol már ma is több millió ember szenved fehérjehiánytól és Ázsia déli része, ahol a étrend alapjai a rizs és a búza. India önmagában 5,3 %-os fehérje veszteségnek lehet majd kitéve ami akár további 53 millió embert sodorhat veszélybe.

A tudósok szerint erre a problémára megoldást jelenthet a széndioxid kibocsátás visszafogása, a változatosabb étrend támogatása, az alapvető termények tápanyag tartalmának mesterséges feljavítása és az olyan növények kitenyésztése, amikre kevésbé hat a magas széndioxid szint.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com , ehp.niehs.nih.gov

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.