A magas zsírtartalmú étrend meghosszabbítja az élettartamot

Ahogy egyre több ember éri meg a nyolcvanas kilencvenes éveit, a kutatók egyre nagyobb figyelmet fordítanak az egészséges öregedés és az életminőség fenntartásának kérdésére.

Az UC Davis új, egereken végzett kutatása új fényt vet a kérdésre azzal, hogy bemutatta az egereknél a magas zsírtartalmú étrend nemcsak az élettartamot növelheti, hanem azon felül a fizikai erő is jobban megőrizhető vele.

“Az eredmények egy kicsit megleptek,” mondta Jon Ramsey, a tanulmány rangidős szerzője és táplálkozási szakértő.“Számítottunk rá, hogy lesznek eltérések, de lenyűgözött a nagyságuk – 13%-os növekedés a élettartam mediánjában a magas zsírtartalmú étrenden lévő egereknél, szemben a magas szénhidráttartalmú étrenden lévőkkel. Az embereknél ez akár 7 és 10 közötti évet jelenthet. Azonban ami legalább ilyen fontos az az, hogy ezek az egerek az életminőségüket is tovább megőrizték.”,

Ramsey csapatával az elmúlt 20 évben az öregedés mechanizmusát vizsgálta, ami jelentős faktor a legtöbb embereket és rágcsálókat egyaránt sújtó betegségnél. Amíg a kalória szegény étrendről már korábban bebizonyították, hogy képes lelassítani több állat öregedését, a tudósok most arra voltak kíváncsiak, hogy a magas zsírtartalmú étrend hogyan hat az öregedésre.

A magas zsírtartalmú étrend arról vált híressé, hogy több pozitív hatása is van az egészségre, azonban a tudósok még mindig nem értik teljesen, hogy hogyan zajlik a ketózis, amikor a szervezet az alacsony szénhidrátbevitel miatt a glükóz helyett a zsír felhasználására áll át ezzel ketonokat hozva létre az energiaszerzésért.

A vizsgált egereket a kutatók három csoportra osztották: magas szénhidrát tartalmú étrend, alacsony szénhidrát/magas zsírtartalmú étrend és magas zsírtartalmú, aminél a napi kalóriabevitel 89-90% zsírból származik – úgynevezett ketogén étrend. Attól félve, hogy a magas zsírtartalmú étrend növelné a testsúlyt és ezzel csökkentené az élettartamot, a kutatók minden étrend napi kalóriabevitelét azonosra hozták ki.

“Az étrendeket tervezésekor nem a súlyvesztésre fókuszáltunk, hanem az anyagcserére,” mondta Ramsey.

Amellett, hogy lényegesen megnövelte az élettartam mediánját az egereknél, az étrend javította a memóriát, az erőt, a koordinációt és csökkentette a korhoz köthető gyulladásokat. Ezen felül az étrendnek a daganatok kialakulásának valószínűségére is volt hatása.

“Ebben az esetben a legtöbb dolog, amit vizsgáltunk az embereknél sincs másképp,” mondta Ramsey. “Alapvető szinten az embereknél is hasonló változások zajlanak le és ugyanilyen módon tapasztalják meg a szerveik működésének csökkenését az öregedés során. Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a ketogén étrend nagy hatást gyakorolhat az élettartamunkra és az egészségünkre, anélkül hogy a súlyunk lényegesen csökkenne vagy korlátoznunk kellene a bevitelünket.”

A tanulmány mellet egy megjelent a Buck Öregedés Kutató Intézetének az írása is, ami szintén arról számol be, hogy a ketogén étrend növeli az élettartamot és javítja a memóriát az öregedő egereknél.

Forrás: cell.com , cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.