A mágneses mezőknek való kitettség lényegesen növelheti az elvetélések számát

Egy új tanulmány arról számol be, hogy a terhes nők mágneses mezők által kiváltott nem ionizáló sugaraknak való kitettsége arányosan befolyásolja az elvetélések számát – ezzel hozzáadva azokhoz a bizonyítékokhoz, amik a hullámok lehetséges egészségi veszélyeit mutatják.

A mágneses mezők által keltett nem ionizáló sugarak akkor keletkeznek, amikor egy elektromos eszközben elektromosság folyik. A környezetünkben ezt különböző elektromos berendezésektől kezdve az áramkábeleken és transzformátorokon át a vezeték nélküli hálózatokig több minden is létrehozhatja. Az emberek akkor vannak igazán kitéve a mágneses mező hatásainak, amikor közel kerülnek annak forrásához.

Amíg az ionizáló sugarak egészségre gyakorolt hatásai jól ismertek – köztük a sugárbetegséggel, rákkal és genetikai sérülésekkel -, addig a nem ionizáló sugarak emberekre gyakorolt hatásáról csak keveset tudunk, mondta De-Kun Li, a kutatás vezetője és a Kaiser Permanente Kutatási Részlegének reproduktív és perinatális epidemiológus.

“Csak kevés tanulmány volt képes pontosan mérni a mágneses mező által okozott nem ionizáló sugaraknak való kitettséget,” mondta Li. “Ezen felül, a témában való kevés jelenleg elérhető kutatás miatt nem ismerjük azt a biológiai határt, ami felett már problémák alakulhatnak ki és azt sem értjük, hogy milyen mechanizmusok vezetnek a megemelkedett kockázathoz.”

Az új tanulmányban a kutatók 18 évnél idősebb terhes nőket kértek meg, hogy egy apró mágneses mezőket figyelő berendezést tartsanak magukon a nap 24 órájában. A résztvevőknek naplót kellet vezetniük a napi tevékenységeikről és a kutatók mindegyiküket személyesen is kikérdezték lehetséges zavaró tényezők után kutatva és arról, hogy mennyire volt tipikus az aznapi viselkedésük. A kutatók az eredményeket így rengeteg különböző az elvetélések kockázatát befolyásoló tényezőt figyelembe tudtak venni – mint többek között a rosszullét/hányás, korábbi elvetélések, alkohol fogyasztás, koffein bevitel és fertőzések.

Összesen 913 terhes nő adatait sikerült összegyűjteni. A kutatók által meghatározott legalacsonyabb kitettségi kategóriába eső nőknél az elvetélések aránya 10,4% volt, amíg az általuk meghatározott további három magasabb kitettségű kategóriában ez a szám 24,2%-ra emelkedett – általánosan az elvetélések száma 10-15% között mozog.

“Ez a tanulmány bizonyítékkal szolgál arra, hogy mágneses mezők nem ionizáló sugarainak is lehetnek káros biológiai hatásai az emberi egészségre,” mondta Li.

A tanulmány azért számít igazán erősnek, mivel a kutatók nem csak beszámolók hanem objektív mérőeszközök eredményeit vizsgálták és a hosszú évek vagy akár évtizedek során kialakuló rák vagy más esetleges betegségek helyett rövid távú kimeneteleket – elvetélés – vizsgálták. A tanulmány egyik nagy hiányossága viszont az, hogy a résztvevők a mérő berendezéseket csak egy vizsgálati időszak során nem pedig az egész terhesség altt hordták magukon.

“Reméljük, hogy ennek a tanulmánynak a felfedezései szorgalmazzák a többi erősen szükséges további tanulmányt a környezeti veszélyek emberi egészségre gyakorolt hatásában, köztük a terhes nők egészségére,” mondta Li.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.