A magvak fogyasztása növeli a férfiak termékenységét

Egy új tanulmány szerint a magvak fogyasztása “lényegesen” javítja a spermiumok egészségét a fiatal férfiaknál. Az eredmények szerint a rendszeres mag fogyasztás lényegesen javítja a sperma minőségét az egészséges és termékeny férfiak vettek részt, akik nyugati stílusú étrendet folytattak a kísérletet megelőzően és az alatt is.

Így a termékenységi problémákkal küzdő férfiak esetében a magvak fogyasztásának hatásai még nem tisztázottak.

A mostani tanulmányban 119, 18 és 35 év közötti férfi vett részt, akiket a tudósok két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjainak napi étrendjébe beiktattak 60 grammnyi mandulát, diót és mogyorót, a hagyományos ‘nyugati stílusú’ étrenden felül. A másik csoport étrendje ezzel szembe nem tartalmazott semmilyen magvat.

A 14 hetes kísérleti időszakot követően a ‘magvas’ csoport résztvevőinél lényegesen javult a spermaszámuk, vitalitásuk, mozgékonyság és morfológiájuk (alakjuk) – melyek mind a férfi termékenység fontos tényezői.

“Ezen felül a magvas csoport tagjainál lényegesen csökkent a sperma DNS töredezettség is, ami egy a férfi terméketlenséghez köthető paraméter,” írták a kutatók.

Az eredmények egybevágnak más korábbi kutatások eredményeivel is, amelyek az omega-3 zsírsavban és a C és az E vitaminokhoz antioxidánsokban és szelénben, cinkben és folsavban gazdag étrendek termékenységre kifejtett hatásait vizsgálták.

A kutatás eredményeit az Emberi Reprodukció és Embriológia Európai Társaság barcelonai találkozóján tették közzé.

Az még kérdéses, hogy ez azt jelenti-e, hogy a magvakban gazdag étrend segíthet a férfiaknak, hogy gyerekük legyen. Viszont egyre több kutatás szól arról, hogy az egészséges étrendnek és életmódnak rendkívül nagy jelentősége van a férfiak termékenységében – és az egészséges étrend részét képezhetik a különböző magvak, melyek az egészségesnek tartott mediterrán étrendben is gyakran feltűnnek.

A kutatók szerint az étrend és a termékenység kapcsolatának további kutatása segíthet, abban is, hogy megoldódjon a fejlett országokat sújtó alacsony természetes szaporulat – ami részben a termékenység csökkenésének a következménye.

Forrás: researchgate.net

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.