A máj nappal megduzzad, este pedig összehúzódik

A máj védi meg a testünket a folyékony méreganyagoktól amiket fogyasztunk, képes önmagát regenerálni és egy új tanulmány alapján a nap folyamán akár a másfélszeresére nőhet.

A svájci kutatók egerek vizsgálata közben figyelték meg a folyamatot, ahogyan az egerek májsejtjei a napi aktivitástól függően össze tudnak húzódni vagy ki is tudnak tágulni. Azonban van egy fordulat a történetben. Az egereknél ez az összehúzódás és tágulás csak akkor működött, amikor az egér a megszokott napi rutinjának megfelelően evett és pihent. Éjszakai állatok lévén azoknak az egereknek akik a nap folyamán kaptak enni a máj nem volt hajlandó megduzzadni.

A máj eddig az egyetlen olyan szerv, ami ekkora mértékben változtatná a méretét. Ez teljesen logikus viselkedés mivel ha belegondolunk a nap felében, amikor nem eszünk a szerveink egy részének nincs túl sok munkája. Azzal hogy megnő és összemegy a májunk energiát igyekszik megtakarítani a számunkra.

A kutatók szerint ez a növekedés nagyrészt a riboszómák számának a növekedése miatt következik be, amiknek a segítségével a máj a beérkező szerves anyagokat a szervezet számára hasznos fehérjékké és más létfontosságú molekulákká tudják alakítani. Amikor a nap a végéhez közelít a máj elkezdi lebontani a riboszómákat és ezért visszazsugorodik korábbi méretére. Azonban a kutatók azt is felfedezték hogy nem pusztán az ételbevitelre van szükség a riboszómák termelődéséhez, hanem a folyamatot erősen befolyásolja a napszak is. A nappal megetetett egerek mája lényegesen kevesebbet növekedett mint az éjszaka táplálkozó társaik. Ez arra enged következtetni, hogy a máj működésében a környezetnek is jelentős szerepe van.

Mivel a nagyobb máj mellet a szerv gyorsabban képes dolgozni és a tápanyagokat is hatékonyabban tudja kivonni, ezzel előnyössé téve a napi életritmus fenntartását. Azoknál az egereknél, amiket folyamatosan az éjszakai életmódon igyekeztek tartani a növekedés és zsugorodás görbéje egyenletesebb és kiszámíthatóbb volt a nappali egérerekhez képest.

Egy 1986-os tanulmány szerint ahol egy 6 órás vizsgálat alatt 20 százalékos méretváltozást állapítottak meg embereknél, ebből következtetve nálunk is az egerekhez hasonló hatás lehet jelen.

Ezek a felfedezések megerősítik azt a már így is erős alappal bíró feltevést, hogy előnyösebb lenne visszatérnünk a környezeti jeleken alapuló alvási ciklusokra. Az éjszaka mesterséges fényei sokak szerint ártanak az emberek alvásának és az elhízás, cukorbetegség, depresszió és bizonyos rákfajták kialakulását is növelik. A tanulmány írói nem foglalkoznak túl sokat a felfedezések jelentőségével az emberekre nézve, de a máj működésének változásával könnyen magyarázható lehet, hogy miért egészségtelen sokáig fennmaradni.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.