Kategóriák Természet

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor a majmok látszólag nagyobb agyi rugalmasságról tesznek tanúbizonyságot mint az emberek.

Amíg kognitív képességek terén az emberek a Föld talán legegyedibb faja, addig az új kutatást vezető Julia Watzek szerint bizonyos téren mégis “ostobáknak” számítunk.

A kutatás során csuklyás- és rézuszmajmokat vizsgáltak, amelyek az eredmények szerint lényegesen kevésbé hajlamosak a már általuk ismert módszerek alkalmazására, hogyha azok egy adott probléma megoldására nem alkalmasak vagy nem elég hatékonyak.

A tesztek szerves részét képezte, hogy elmélyítsék egy bizonyos stratégia használatát egy feladat megoldására. A feladat során a majmoknak és az embereknek egy monitoron kellet kiválasztaniuk először egy vonalazott majd egy pontozott négyzetet és végül egy háromszöget. Az emberek számára a siker esetén a jutalom egy csilingelő hang és pontok voltak, amíg a majmok számára banán golyók.

Egy pár menet után, amikor a résztvevők már elsajátították a stratégiát a kutatók a háromszöget már a két másik alakzat kiválasztása előtt megjelentették. Idővel a majmok ezeknél a köröknél egyből a háromszöget választották, amíg az emberek csupán 39 százaléka. Kiemelkedő volt még az is, hogy az első ilyen tesztnél a majmok 70 százaléka használta a rövidítést, amíg az 56 ember közül csupán egy.

A kutatók azt is kipróbálták, hogy mi történik akkor, ha az embereknek megmutatják, ahogy egy társuk használja a rövidítést, viszont még ezután is a 30 százalékuk nem használta azt. Egy másik próbánál pedig a kutatók kihangsúlyozták, hogy “ne féljenek valami újat kipróbálni”. Itt is nőtt a rövidítést használók aránya, azonban még így is azok voltak többen, akik nem használták.

A tanulmány ezzel jól mutatja, hogy az emberek tanult hajlamai rossz hatásfokú döntésekhez és lehetőségek elmulasztásához vezethetnek. Amíg a hétköznapi életben ennek olyan kevésbé releváns következményei lehetnek, mint mondjuk egy kevésbé optimális közlekedési útvonal választása, viszont a globális gazdasági válságot megelőző időszakban a szakértők általi túlzott kockázat vállalás normává válása – ami végül az ingatlanpiac összeomlásához vezetett -, jó példa a lehetséges széles körű következményekre.

A kutatók szerint a megoldást néha a lehetséges opciók megváltoztatása jelentheti és amíg nem javasolják a teljes nyugati típusú oktatási rendszer ledöntését, addig felhívják a figyelmet arra, hogy a rendszer elmélyíti ezt a keretek közé zárt gondolkodást.

A kutatók mindezek után egy namíbiai félnomád törzs tagjai körében is megismételték a tesztet. A résztvevők itt valamivel gyorsabban és nagyobb arányban kezdték alkalmazni az optimális stratégiát, viszont még ők is messze elmaradtak a majmoktól. A tesztet ezek után 7 és 10 év közötti gyerekekkel is megismételték, akik a majmokat leszámítva az összes eddigi csoportnál jobban teljesítettek.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom