Kategóriák Természet

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor a majmok látszólag nagyobb agyi rugalmasságról tesznek tanúbizonyságot mint az emberek.

Amíg kognitív képességek terén az emberek a Föld talán legegyedibb faja, addig az új kutatást vezető Julia Watzek szerint bizonyos téren mégis “ostobáknak” számítunk.

A kutatás során csuklyás- és rézuszmajmokat vizsgáltak, amelyek az eredmények szerint lényegesen kevésbé hajlamosak a már általuk ismert módszerek alkalmazására, hogyha azok egy adott probléma megoldására nem alkalmasak vagy nem elég hatékonyak.

A tesztek szerves részét képezte, hogy elmélyítsék egy bizonyos stratégia használatát egy feladat megoldására. A feladat során a majmoknak és az embereknek egy monitoron kellet kiválasztaniuk először egy vonalazott majd egy pontozott négyzetet és végül egy háromszöget. Az emberek számára a siker esetén a jutalom egy csilingelő hang és pontok voltak, amíg a majmok számára banán golyók.

Egy pár menet után, amikor a résztvevők már elsajátították a stratégiát a kutatók a háromszöget már a két másik alakzat kiválasztása előtt megjelentették. Idővel a majmok ezeknél a köröknél egyből a háromszöget választották, amíg az emberek csupán 39 százaléka. Kiemelkedő volt még az is, hogy az első ilyen tesztnél a majmok 70 százaléka használta a rövidítést, amíg az 56 ember közül csupán egy.

A kutatók azt is kipróbálták, hogy mi történik akkor, ha az embereknek megmutatják, ahogy egy társuk használja a rövidítést, viszont még ezután is a 30 százalékuk nem használta azt. Egy másik próbánál pedig a kutatók kihangsúlyozták, hogy “ne féljenek valami újat kipróbálni”. Itt is nőtt a rövidítést használók aránya, azonban még így is azok voltak többen, akik nem használták.

A tanulmány ezzel jól mutatja, hogy az emberek tanult hajlamai rossz hatásfokú döntésekhez és lehetőségek elmulasztásához vezethetnek. Amíg a hétköznapi életben ennek olyan kevésbé releváns következményei lehetnek, mint mondjuk egy kevésbé optimális közlekedési útvonal választása, viszont a globális gazdasági válságot megelőző időszakban a szakértők általi túlzott kockázat vállalás normává válása – ami végül az ingatlanpiac összeomlásához vezetett -, jó példa a lehetséges széles körű következményekre.

A kutatók szerint a megoldást néha a lehetséges opciók megváltoztatása jelentheti és amíg nem javasolják a teljes nyugati típusú oktatási rendszer ledöntését, addig felhívják a figyelmet arra, hogy a rendszer elmélyíti ezt a keretek közé zárt gondolkodást.

A kutatók mindezek után egy namíbiai félnomád törzs tagjai körében is megismételték a tesztet. A résztvevők itt valamivel gyorsabban és nagyobb arányban kezdték alkalmazni az optimális stratégiát, viszont még ők is messze elmaradtak a majmoktól. A tesztet ezek után 7 és 10 év közötti gyerekekkel is megismételték, akik a majmokat leszámítva az összes eddigi csoportnál jobban teljesítettek.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége. A vizsgálat során az…

2019-12-07

Hatalmas pusztítást okozhatott volna a Anak Krakatoa keltette cunami

Egy új kutatás szerint az Anak Krakatoa vulkán 2018-as kitörése keltette több mint 100 méteres hullámok hatalmas pusztítást eredményezhettek volna,…

2019-12-07

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk…

2019-12-07

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre - mint a Crohn-betegség. A…

2019-12-07

Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését

Most először sikerült egy szilícium alapú chippel a valódiakkal megegyezően működő mesterséges neuronokat létrehozni. Az eredményeznek hatalmas jelentősége lehet több…

2019-12-07

Szén-dioxid diétára neveltek baktériumokat laboratóriumi környezetben

Több hónap leforgása alatt izraeli kutatók létrehoztak egy olyan Escherichia coli fajtát, ami a szerves vegyületek helyett szén-dioxidból nyeri ki…

2019-12-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom