A majmok képesek kiszagolni a betegségeket

Egymás ápolása egy általános szociális viselkedés a főemlősöknél, de a kártevők megevése betegségek terjedéséhez vezethet. Marie Charpentier, a Montpellier Egyetemről, munkatársaival mandrill majmokat tanulmányozott dél Gabon területén. A vizsgálatok alatt elemezték a majmok székletét és a megvizsgálták a bőrüket is, paraziták után kutatva.

Azokat a majmokat, akik több különböző egysejtű parazitát is hordoztak, kiemelten a Balantidium coli-t, sokkal kevésbé ápolták az egészséges társai, különösen ügyelve rá, hogy elkerüljék a veszélyes könnyen fertőző területeket.

Miután az állatokból eltávolították a parazitákat, a többiek viselkedése is visszaállt a természetes állapotába velük szembe. Amikor két bambusz darab közül kellet választaniuk a majmoknak, amik közül az egyiket több parazitát tartalmazó széklettel kenték össze, a másikat pedig kisebb mennyiségű parazitát tartalmazó ürülékkel, a majmok több időt töltöttek a kevésbé fertőzött darabbal.

Ez azt jelentheti, hogy képesek kiszagolni a parazitákra jellemző kis kémiai változásokat. Ez a viselkedés segíthette az állatokat abban, hogy megőrizzék szociális viselkedésüket, a gyakori parazitafertőzések ellenére is.

Forrás: sciencemag.org | Kép: Nory El Ksabi, Alice Percher.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.