A Mars alkalmatlanabb az életre mint eddig gondolták

Egy új tanulmány szerint a Mars felszíne, a baktériumgyilkos sóinak köszönhetően, valószínűleg alkalmatlan az életre.

Az Edinburgh Egyetem kutatói egy földi laborban vizsgálták a perklorátoknak nevezett sók hatását Bacillus subtilis baktériumok kultúrákon – amik alapvető életformák. A perklorátok szobahőmérsékleten stabilak és csak lényegesen melegebb hőmérsékleten aktiválódnak.

Az új tanulmányban Jennifer Wadsworth és Charles Cockell megmutatta hogy a perklorátot a hideg Marson az UV fény akár hő nélkül is képes aktiválni. A tudósok mesterségesen létrehozták a Mars felszínét és annak körülményeit, ahol a baktériumok percek alatt meghaltak, ezzel megmutatva azt, hogy a bolygó “lakhatatlanabb mint ahogy korábban gondolták”.

“Ha életet akarunk találni a Marson, ezt is figyelembe kell vennünk és meg kell próbálnunk a felszín alatti életet megkeresni, ami nem lehetett kitéve ezeknek a körülményeknek,” mondta Wadsworth.

A perklorátok a Földön természetes és mesterséges formában is megtalálhatóak, azonban a Marson lényegesen nagyobb menyiségben fordulnak elő – a vegyületet jelenlétét először a 2008-as Phoenix Lander jegyezte fel.

“A tény hogy a perklorátok megölték a B. subtilis UV sugárzás mellet, nem feltétlenül jelenti azt, hogy más életformák is hasonlóan meghalnának,” mondta Wadsworth. “További tesztekre van szükség hogy biztosak legyünk ebben.”

A perklorátokat korábban csíkokban is megfigyelték a Mars felszínén, és az ilyen formában történő elhelyezkedésüket a tudósok 2015-ben a folyékony víz bizonyítékaként használták.

De az új tanulmány szerint annak ellenére, hogy ezek a sós kiszivárgások elérhető vizet jelentenek, a perklorát tartalmuk halálos lehet a sejtekre.

Azonban a felfedezés bizonyos szempontból jó hír, mivel így valószínűtlen hogy a Mars járók által a bolygóra vitt szerves szennyezőanyagok – amik közül a B. subtilis az egyik leggyakoribb – valószínűtlen hogy megmaradnának.

Forrás: nature.com[PDF]

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.