A tervben kulcsfontosságú szerepet játszik a “Shepherd” (magyarul: pásztor) műhold, aminek a feladata lenne egy aszteroida vagy más hasonló kisebb méretű égitest Mars felé történő elmozdítása. A becsapódás nagy mennyiségű hőt juttatna a marsi kőzetbe, aminek köszönhetően egy akár több évezredig is fennmaradó tó jöhet létre a az elolvadt vízből, és az átlag hőmérséklet is megemelkedhet a becsapódási zóna körül.

“Amíg a korábbi lakóhelyekre vonatkozó tervek ezer négyzetméterben korlátozódtak, a MATT lakóhely akár millió négyzetméteres stadion méretű méreteket is elérhetik,” írta a csapat a sajtóközleményükben. “Ezen felül a becsapódási zónában létrejövő tó a vízalatti kupolák létrehozására is lehetőséget adhat.”

“A felnagyíthatóságuk miatt az első marsi lakóhelyek gyorsan önfenntartásra képes településekké nőhetnek, amivel a további felderítéshez szükséges ellátmányt is megtermelhetik. Ezzel lecsökkentve a Földről történő nagy tömegek szállításának a költségét és kockázatát.”

A tudósok tervei szerint a műhold a hosszú küldetése után a Földet és a Marsot is megkerülve egy későbbi időpontba begyűjthetővé válik a marsi telepesek által.

Forrás: lakematthew.com