A medúzák a hatalmas étvágyukkal elpusztíthatják a jövő óceánjait

Ahogy az óceánok egyre savasabbá válnak, a medúzák annál többet kezdenek enni. Ennek a kapzsi étvágynak hatalmas hatásai lehetnek a tengeri ökoszisztémára.

Az általunk kibocsátott szén-dioxid egy része az óceánokban végzi, ahol szénsavvá alakulva savasabbá teszi őket. A tudósok igyekeznek meghatározni, hogy melyik fajokat érinti legjobban ez a probléma.

A tudósokat legjobban azok az élőlények érintettsége aggasztja, amik döntő szerepet játszanak a tengeri táplálékláncban, mivel az eltűnésük az egész ökoszisztéma összeomlásával fenyeget.

Az ezerlábú rákok helyzete különösen kritikus. Ezek a parányi élőlények tömegük szerint a föld legelterjedtebb állatai. Az állatok csoportokat alkotnak az óceán bizonyos részein, ahol a nagy állatok lakmároznak rajtuk.

Ami az ezerlábú rákokkal történik az mindenkit érint. Korábbi tanulmányok már megmutatták, hogy a rákok maguk eléggé ellenállóak az óceánok elsavasodásával szemben. Azonban ezek a tanulmányok egyedek szintjén vizsgálták őket így még ismeretlen, hogy a savasodásnak milyen hatása van a közösségekre.

Hogy erre fényt derítsen Edd Hammill, a Utha Állami Egyetemről, munkatársaival zooplanktonokat és medúzákat (Carybdea rastoni) gyűjtött Ausztrália partjaihoz közeli vizekben. A planktonokat vagy normális tengervizet tartalmazó tartályokban tartották vagy olyanokban, amiket a 2100-ra beállított savasságú tengervízzel töltötték meg. Ezután a tartályok felébe medúzákat engedtek és 10 napig megfigyelték, hogy mi történik bennük.

A savasság és a medúzák jelenléte is csökkentette az ezerlábú rákok számát, azonban mindkettő egyszerre 27%-al több halálhoz vezetett mint azt a korábbi két eset hatásainak összegzése indokolta volna. A medúzák normális körülmények között a rákok 37%-át ették meg, azonban a savas vizű tartályokban már a 83%-ukat falták fel.

A tudósok szerint a rákokat legyengítette a savas víz és ezt használták ki a medúzák, azonban eddig még nem zárhatóak ki más lehetőségek sem.

“Az is elképzelhető, hogy a medúzákat negatívan érinti az elsavasodott víz és ezért több prédára van szükségük a fennmaradáshoz,” mondta Hammill. “Ez egy egyszerű és ötletes kísérlet néhány meglepő eredménnyel,” mondta Nyssa Silbiger, a Kalifornia Állami Egyetemről.

A kutatás megmutatja, hogy a változó környezeti hatások nem csak az egyéni hanem a közösségi szinteken is hatást gyakorolhatnak és ezeknek a megértése kritikus lehet a jövőre nézve.

A tudósok szerint más medúzák is hasonlóan reagálhatnak a savas vízre és a terveik szerint ezután a sarkvidéki ökoszisztémára – ami a Föld egyik legnagyobb ökoszisztémája – is vetnek egy pillantást, hogy kiderítsék a helyzet ott is hasonló e.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.