A megemelkedett agyi vérátfolyás okozhatja a nők szorongási és hangulati tüneteit

A serdülő kor egy kritikus időszak az érzelmi érésre és ezt az időszakot sok nőnél szorongás és depresszió kísérheti.

A Penn Medicine kutatói korábbi munkájukban azt találták, hogy a nemmel kapcsolatos agyi véráramlás (CBF) különbségek a pubertással kezdődnek.

A csapat legújabb kutatása azt mutatja, hogy az agy érzelmekkel foglalkozó részeinél, például az amygdalánál, fellépő megemelkedett véráramlás okozhatja a nőknél fellépő szorongási és hangulati tüneteket.

A felfedezések a Biological Psychiatry tudományos folyóiratban jelentek meg, és a nemek közötti fejlődésbiológiai különbséget tárgyalja a kedvi és szorongási zavarok körében.

A nőknél nagyjából kétszer akkora a veszélye a kedvi és szorongási zavarok megjelenésének, mint a férfiaknál” mondta Theodore D. Satterthwaite a tanulmány vezető szerzője.

Ez a tanulmány egy lépéssel közelebb hoz minket a jelenség megértéséhez, és segítséget nyújthat a kedvi és szorongási zavarok veszélyében élő fiatalok megtalálásában és új kezelési módok kifejlesztésében is.

A tanulmány azt a feltételezést veszi górcső alá, hogy a nemek között eltérő vérátfolyás az agy érzelmekért felelős részein a serdülő kor alatt, összeköttetésben lehet a kedvi és szorongási zavarok nemek közötti különbségében.

Azt jósoltuk, hogy a nagyobb fokú szorongás kapcsolatban lehet a megemelkedett vérátfolyással az érzelmekért felelős agyi területeken, mint amilyen az amygdala is. A korábbi munkáinkat követően azt is feltételeztük, hogy a nőknél nagyobb lesz a perfúzió (vérátfolyás) a serdülő kor előrehaladtával. És végül módunk akadt a feltételezés megvizsgálására” mondta Antonia Kaczkurkin a tanulmány első szerzője.

A Penn csapata 875 gyerek, serdülő és fiatal felnőtt (12-23 éves korig), agyáról készített felvételt a megjelölt spin (ASL) MRI technika segítségével. A felvételek előtt minden részvevő önbevallásos módon nyilatkozott a szorongásával és kedvével kapcsolatban.

Az adatok beigazolták a feltevést. A tüneteket kapcsolatba lehetett hozni a megemelkedett perfúzióval az agy; amygdala, anterior insula és az orsó alakú kéreg részein mind a nők mind pedig a férfiak esetében.

Ezeknél a területeknél a férfiakhoz képest a nőknek a pubertás kor után is magasabb marad a vérátfolyás.

Azt is megjegyezték, hogy kapcsolat a szorongás és a vérátfolyás között a kor és a serdülés előrehaladtával egyre erősödik és hogy a pubertás utáni nőknél a tünetek megmaradásáért valószínűleg a bal amygdala a felelős – az agynak az a része ami az érzelmek feldolgozásáért felelős.

Összességében kimondhatjuk, hogy a férfiaknál és a nőknél nem ugyanolyan a serdülő kor, és hogy ez a kutatás jó alapot képezhet a különbségek további felderítésére.

Forrás: knowridge.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.