Kategóriák Tech

A megfelelően időzített agyi stimulációval lényegesen javítható a memória

A Pennsylvania Egyetem idegkutatóinak új tanulmánya szerint a bal agyfélteke precízen időzített elektromos stimulációjával, akár 15 százalékkal is javíthatóak a memória és tanulási képességeink. Ez az első eset, hogy ilyen eredményt értek el és ez hatalmas előrelépést jelenthet a USA Védelmi Minisztériumának RAM (Restoring Active Memory) programjában – aminek a célja a memória problémákban szenvedő veterán katonák állapotának javítását elősegítő technológiák fejlesztése.

“A tanulmányunknak kettő újszerű aspektusa van,” mondta Youssef Ezzyat, az egyetem pszichológia tanszékének rangidős adatkutatója és a tanulmány vezető szerzője. “Kidolgoztunk egy rendszert, ami monitorozza az agyi aktivitást és így az alany agyi aktivitására válaszolva vált ki stimulációt. Egy új célpontot is sikerült azonosítanunk a stimulációra, a bal oldalirányú halántéktáji agykéreget.”

A kutatók egy korábbi munkájukban már megvizsgálták, hogy az agyi aktivitástól függetlenül alkalmazott agyi stimulációnak milyen hatással van – például egy szavak megjegyzésén alapuló feladatnál, a résztvevők agyát minden második szónál stimuláció érte.

A jelenlegi tanulmányban azonban egy másik megközelítéshez folyamodtak. A résztvevők agyi aktivitását valós időben figyelték meg, amint azok éppen egy bizonyos feladattal vannak elfoglalva. A résztvevőknél itt egy algoritmus követte és rögzítette agyi jeleiket, amik alapján később egy másik hasonló feladat végzésénél elektromos impulzusokkal – amiket a résztvevők nem is éreztek – igyekezett javítani a résztvevők eredményein, amikor azt látták, hogy az agyi aktivitás alapján valószínűleg a jövőben nem emlékeznek majd az adott szóra.

“Minden újabb szóval, amit a résztvevők láttak, a rendszer felvette és megvizsgálta az agyi aktivitásukat, ami alapján megpróbálta előre jelezni, hogy azok hatékonyan tanulták e meg. Amikor a rendszer nem hatékony tanulást fedezett fel egy stimuláció kiváltásával próbálta zárni a kört,” mondta Ezzyat.

A tanulmányban 25 epilepsziás beteg vett részt, akikbe korábban a betegségükből adódóan elektródákat ültettek be – ami az epilepszia rutinszerű klinikai kezelései közé tartozik.

Hogy lehetőséget adjanak az algoritmusnak a tanulásra, a kutatók legalább 45 percig végeztettek memória feladatokat a betegekkel, mielőtt még megadták volna az algoritmusnak a lehetőséget a stimulációra. Ezek a előzetes felmérések segítettek abban, hogy a rendszer hatékonyan állapítsa meg azokat az eseteket, amikor a résztvevők tanulása nem elég hatékony.

“Azzal hogy beteg specifikus, személyre szabott, gépi tanulási modelleket hoztunk létre, képesek voltunk úgy programozni a stimulációkat, hogy azok akkor küldjenek impulzust, amikor a memória az előjelzések szerint nem működik. Jelenleg ennek a technológiának a legjobbak az esélyei a memóriaműködés visszaállításában,” mondta Michael Kahana, aki a korábbi kutatást vezette és a mostaniban is szerepet vállalt.

A kutatók szerint a technológiának hatalmas terápiás előnyei lehetnek főleg az agyi traumától vagy az Alzheimer kórtól szenvedő embereknél.

“Most már pontosabban tudjuk, hogy hol kell stimulálni az agyat a memória problémákkal küzdő betegek memóriájának feljavításához és azt is hogy mikor kell stimulálni a maximális hatás eléréséhez,” mondta Daniel Rizzuto, a RAM projekt egyik kutatója.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Már genetikai bizonyítékkal is alátámasztják: az emberek magukat szelídítették meg

A Barcelona Egyetem új tanulmánya szerint genetikai nyomai vannak annak, hogy az emberek magukat 'háziasították' azáltal, hogy a barátságosabb, együttműködőbb…

2019-12-11

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége. A vizsgálat során az…

2019-12-07

Hatalmas pusztítást okozhatott volna a Anak Krakatoa keltette cunami

Egy új kutatás szerint az Anak Krakatoa vulkán 2018-as kitörése keltette több mint 100 méteres hullámok hatalmas pusztítást eredményezhettek volna,…

2019-12-07

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk…

2019-12-07

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre - mint a Crohn-betegség. A…

2019-12-07

Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését

Most először sikerült egy szilícium alapú chippel a valódiakkal megegyezően működő mesterséges neuronokat létrehozni. Az eredményeznek hatalmas jelentősége lehet több…

2019-12-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom