A méhek szőrszálai ideálisak a pollengyűjtésre

A távolság a méhek apró szőrszálai között, lehetővé teszi a rovarok számára, hogy nagy mennyiségű pollent halmozzanak közéjük és azt gyorsan el is távolítsák.

Méhek (Apis mellifera) a testtömegük 30 százalékának megfelelő pollent képesek a testükön hordozni, amit a mellső lábaikkal tudnak később eltávolítani. Hogy számszerűsítsék ezt a folyamatot, David Hu, az Georgia Technológiai Intézettől, munkatársival megmérték a szőrszálakat és nagy sebességű felvételeket készítettek a rovarokról, hogyan fésülik magukat a lábaikkal a laborban.

A csapat azt találta, hogy a szőrszálak közötti távolság épp akkora mint a pollen amit a méhek általában gyűjtenek, és mivel a pollenek a szálak végén foglalnak helyet ezért az eltávolításuk is igen egyszerű. A mellső végtagokon lévő szőrök távolsága viszont sokkal kisebb ezért ezeket a végtagokat felhasználva minden csapással nagy mennyiségű pollen távolítható el.

A csapat emellett arra is rájött, hogy a  pollen felszínén lévő viszkózus folyadék ugyancsak segíti a szőrhöz tapadást. A tanulmány szerzője szerint ennek a felfedezésnek nem csak biológiai jelentősége nagy, hanem a felület lemásolásával könnyen tisztítható anyagokat is fejleszthetünk a jövőben.

Forrás: iopscience.iop.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.