A modern méhtartás segíti az atkák terjedését

A vírushordozó varroa atkák (Varroa destructor), a házi méhek lárváival táplálkoznak és az egyik legfőbb okai a méh kolóniák kipusztulásának a világ több pontján. A méhészek vegyszerekkel igyekeznek leküzdeni a kártevőt, de egy 120 kolóniát érintő 11 hónapos felmérés szerint még így is a kezelt kaptárak 55%-a elveszett.

A kutatók egy modell segítségével szimulálták a varroa atkák és a méhek közötti interakciót, amiből úgy tűnik, hogy a természetes rajzás – amit a háziasított méheknél elnyomnak – képes lehet kordában tartani az atkák szaporulatát.

Ez azért van mert kirajzáskor a méhek magukkal viszik az atkákat a kaptárokból és mert a kevesebb méh,  kevesebb lárvát jelent, ezzel lecsökkentve az atkák tápanyagforrását. Ezen felül a fertőzött méhek, amik más kaptárakból próbálnak élelemhez jutni – mivel több kaptár van egymás mellet – ugyancsak hozzájárulnak az atkák terjedéséhez.

A tanulmány szerzői szerint az atkák kordában tartása lehetetlen feladat amennyiben nem történik változás a méhek tartásában.

Forrás: oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.