A mesterséges intelligencia segíthet előrejelezni az időjárást

A jelenlegi időjárás előrejelzési modellek egyik legnagyobb kihívása a felhők és a légköri melegedés és csapadékképzés pontos reprezentálása. Ez a kihívás az oka, annak, hogy néha gyökeresen eltérő előrejelzéseket láthatunk különböző platformokon. Azonban az üvegházhatást okozó gázok által kiváltott globális felmelegedés előrejelzése rendkívül nagy jelentőségű lehet a politikai törvényhozatalban – például a Párizsi éghajlatvédelmi egyezmény.

Most a Kolumbia Mérnöki Egyetem új tanulmányában, a kutatók létrehoztak egy gépi tanuláson alapuló technológiát, ami segíthet a probléma megoldásában és jobb felbontással ábrázolja a felhők várható útját is – ezzel lényegesen lecsökkentve a lehetőségek számát.

“Ez teljesen megváltoztathatja az időjárás előrejelzést,” mondta Pierre Gentine, a kutatás vezetője és a tanulmány vezető szerzője. “Hatalmas bizonytalansági tényezők vannak az üvegházhatást okozó gázok koncentrációjának emelkedése által a Földön kiváltott klímaváltozás előrejelzésében. Az elsődleges ok a felhők ábrázolása és azok változása a gázok hatására. A tanulmányunk megmutatta, hogy a gépi tanulás technikákkal jobban ábrázolhatóak a felhők és emiatt jobban előrejelezhető a globális és a helyi időjárás is, a növekedő üvegházhatást okozó gázkibocsátás mellett.”

A kutatók egy idealizált bolygót alkottak meg – amit teljesen óceánok borítanak – és ennek a ‘mesterséges bolygónak’ a szimulált felhőképzését – ami a Földhöz viszonyítva lényegesen leegyszerűsített – használták fel a mély-tanulási hálózat képzésére. Ezután a Cloud Brain (CBRAIN) névre elkeresztelt mesterséges intelligencia képes volt a felhők melegedésének, csapadékképzésének és sugárzás-visszaverő képességeik előrejelzésére, melyek mind hozzájárulnak az időjárás pontosabb előrejelzéséhez.

“Az általunk létrehozott megközelítés új kapukat nyithat a jövőbeli klímamodellek előtt,  amelyek adatokon alapulnak és megtanulják az általunk ábrázolt folyamat legfontosabb jellemzőit,” írták a kutatók.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy mivel a szén-dioxid globális éghajlatra gyakorolt hatása jelentős mértékben a felhőkön keresztül történik, így a CBRAIN az éghajlati előrejelzéseket is feljavíthatja. A csapat ezt már létező klímamodellekkel történő összehasonlítással is igazolta és az eredmények szerint az új módszer segíthet szemléltetni, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása milyen hatással lehet az éghajlatra.

Forrás: agupubs.onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.