A mesterséges intelligencia új programokat ír, más programokból lopott részeket használva

Félre az útból ember, ezt én is meg tudom csinálni. Egy gépi-tanulás rendszernek megadták a képességet, hogy átírja a saját kódját.

A Microsoft és a Cambridge Egyetem kutatói létrehoztak egy új rendszert, a DeepCodert, ami már képes egyszerű kódolási feladatok megoldására, mint amilyeneket programozó versenyeken adnak. Ezzel azok az emberek is képessé válhatnak egyszerű programok megírására, akik amúgy nem értenek a programozáshoz.

“Egyik pillanatról a másikra, az emberek sokkal hatékonyabbá válhatnak,” mondta Armando Solar-Lezama az MIT-tól. “Ezzel olyan rendszereket is létrehozhatunk, amiket korábban lehetetlennek gondoltunk.” 

 

“Végsősoron, ez a módszer lehetővé teheti majd bárki számára, hogy létrehozzon programokat úgy, hogy csak körülírja az ötleteit vele kapcsolatban, majd a rendszer felépíti magától.” mondta Marc Brockschmidt, a DeepCoder egyik alkotója és a Microsoft kutatója.

A DeepCoder által használt technikát program szintézisnek nevezik: az új programokat meglévő szoftverek kódsoraiból rakja össze – mint ahogy egy programozó is tehetné. Minden kód darabhoz tartozik egy bemenet és egy kimenet és a DeepCoder megtanulta melyik kóddarabokra van szükség a kívánt hatás elérésére.

Az AI ilyen módon történő szabadon engedésének az egyik nagy előnye, hogy sokkal átfogóbban és szélesebb körben tud keresni mint egy emberi programozó, és így olyan forráskód darabokat is összerakhat, amikre az emberek nem is gondolnának. Mi több, a DeepCoder gépi tanulást is bevet, hogy átnézze a teljes kód adatbázisát és a darabkákat felhasználhatóságuk szerint rendezi csoportokba.

Ez a rendszert elődeinél sokkal gyorsabbá teszi. A DeepCoder működő programokat tud létrehozni egy másodperc törtrésze alatt, míg a régebbi rendszereknek percekre volt szüksége, hogy végigpróbáljon több lehetséges kombinációt, mire eljutottak odáig hogy az általuk létrehozott program képes a probléma megoldására. És mivel a DeepCoder azt is megtanulja, hogy melyik kód kombinációk működnek együtt, így minden egyes új kihívással a rendszer képességei is javulnak.

A technológiát rengeteg módon felhasználhatjuk. 2015-ben az MIT kutatói egy olyan programot írtak ami a szoftverek hibáit úgy kezeli, hogy a kódban lévő hibás sorokat más programokból vett működő sorokra cseréli ki. Brockschmidt azt mondta az elkövetkező verziók nagyon leegyszerűsíthetik a rutin programok elkészítését, amik például információkat gyűjtenek a webről vagy automatikusan kategorizálják a képeinket a Facebookon, anélkül hogy egy emberi programozó az ujját megmozdítaná.

“Az automatizálás lehetősége amit ez a fajta technológia ajánl, hatalmas méretű csökkenést hozhat az erőfeszítésben és az időben egy új kód kifejlesztésénél,” mondta Solar-Lezama. “Egy nagy méretű kód létrehozása egy lépésben nagyon nehéz és nem is realisztikus, azonban az igazán nagy programok rengeteg kisebb programból tevődnek össze.”

Forrás: newscientist.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.