Kategóriák Tech

A MI-k képesek beazonosítani kihez tartoznak az anonim egészségügyi adatok

A Kalifornia Egyetem új tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia fejlődése az eddigieknél lényegesen jobban veszélyezteti az emberek egészségügyi adatainak titokban tartását.

A kutatás vezetői szerint a jelenlegi törvények és szabályozások egyáltalán nem elegek ahhoz, hogy garantálják az egyének egészségi állapotának titokban tartását a mesterséges intelligencia fejlődése miatt.

A kutatás eredményei szerint a mesterséges intelligencia képes azonosítani egy adott személyt a napi aktivitása alapján – amit például az általa használt okos készülékek rögzítenek – az általa elérhető demográfiai adatokkal összevetve. A kutatáshoz összesen 15000 amerikai két évnyi adatát vizsgálták át és megállapították, hogy az országban jelenleg hatályban lévő törvények nem elegek ahhoz, hogy garantálják az emberek adatainak titokban maradását.

A kutatók szerint valójában a megfelelő adatok birtokában a névtelenül kiadott adatok azonosítása egyáltalán nem annyira nehéz mint amennyire elsőnek tűnhet. Például a Facebook a telefonunkon lévő app-al gyűjt adatokat rólunk és egy másik cégtől vesz egészségügyi adatokat. Ezeknek az adatoknak az összevetésével már név kerül a korábban anonim adatok mellé és a Facebook ennek megfelelően mutathat még pontosabb reklámokat nekünk vagy adhatja tovább az adatainkat egy harmadik cégnek.

A kutatók szerint a valódi probléma nem azzal van, hogy az okos eszközök adatokat gyűjtenek rólunk, hanem sokkal inkább azzal, hogy azokat az adatokkal milyen módon élnek vissza és mekkora eséllyel kerülnek ki a piacra. Ezért a csapat szerint nem kellene teljesen eldobnunk a készülékeinket, de sokkal jobban oda kell figyelnünk rá, hogy milyen adatokat adunk ki magunkról és hogy a különböző cégek milyen módokon kezelik az adatainkat.

Továbbá amíg a kutatók szerint a jelenlegi szabályozás már önmagában nem megfelelő, addig további problémát jelent, hogy a szabályozás szinte teljesen erejét veszti, amint az adatok magán cégekhez kerülnek – kiemelten a tech cégekkel, amiknek a teljes üzleti modellje az adatok gyűjtése és felhasználása.

A csapat szerint az egészségügyi adatok elérhetősége azért is jelenthet problémát mivel a munkáltatók, pénzintézetek és más cégek is diszkriminálhatják az embereket az egészségügyi állapotuk alapján.

Amíg a kutatás eredménye a szabályozás gyengesége addig ezzel szemben az USA-ban egyre inkább a szabályzás további gyengítésén van inkább a hangsúly nem pedig a megerősítésén. Ezért a kutatók szerint nagyon fontos, hogy az emberek tisztában legyenek az adataik hozzáférhetőségének veszélyeivel.

Forrás: jamanetwork.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.