A MI-k képesek beazonosítani kihez tartoznak az anonim egészségügyi adatok

A Kalifornia Egyetem új tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia fejlődése az eddigieknél lényegesen jobban veszélyezteti az emberek egészségügyi adatainak titokban tartását.

A kutatás vezetői szerint a jelenlegi törvények és szabályozások egyáltalán nem elegek ahhoz, hogy garantálják az egyének egészségi állapotának titokban tartását a mesterséges intelligencia fejlődése miatt.

A kutatás eredményei szerint a mesterséges intelligencia képes azonosítani egy adott személyt a napi aktivitása alapján – amit például az általa használt okos készülékek rögzítenek – az általa elérhető demográfiai adatokkal összevetve. A kutatáshoz összesen 15000 amerikai két évnyi adatát vizsgálták át és megállapították, hogy az országban jelenleg hatályban lévő törvények nem elegek ahhoz, hogy garantálják az emberek adatainak titokban maradását.

A kutatók szerint valójában a megfelelő adatok birtokában a névtelenül kiadott adatok azonosítása egyáltalán nem annyira nehéz mint amennyire elsőnek tűnhet. Például a Facebook a telefonunkon lévő app-al gyűjt adatokat rólunk és egy másik cégtől vesz egészségügyi adatokat. Ezeknek az adatoknak az összevetésével már név kerül a korábban anonim adatok mellé és a Facebook ennek megfelelően mutathat még pontosabb reklámokat nekünk vagy adhatja tovább az adatainkat egy harmadik cégnek.

A kutatók szerint a valódi probléma nem azzal van, hogy az okos eszközök adatokat gyűjtenek rólunk, hanem sokkal inkább azzal, hogy azokat az adatokkal milyen módon élnek vissza és mekkora eséllyel kerülnek ki a piacra. Ezért a csapat szerint nem kellene teljesen eldobnunk a készülékeinket, de sokkal jobban oda kell figyelnünk rá, hogy milyen adatokat adunk ki magunkról és hogy a különböző cégek milyen módokon kezelik az adatainkat.

Továbbá amíg a kutatók szerint a jelenlegi szabályozás már önmagában nem megfelelő, addig további problémát jelent, hogy a szabályozás szinte teljesen erejét veszti, amint az adatok magán cégekhez kerülnek – kiemelten a tech cégekkel, amiknek a teljes üzleti modellje az adatok gyűjtése és felhasználása.

A csapat szerint az egészségügyi adatok elérhetősége azért is jelenthet problémát mivel a munkáltatók, pénzintézetek és más cégek is diszkriminálhatják az embereket az egészségügyi állapotuk alapján.

Amíg a kutatás eredménye a szabályozás gyengesége addig ezzel szemben az USA-ban egyre inkább a szabályzás további gyengítésén van inkább a hangsúly nem pedig a megerősítésén. Ezért a kutatók szerint nagyon fontos, hogy az emberek tisztában legyenek az adataik hozzáférhetőségének veszélyeivel.

Forrás: jamanetwork.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.