Kategóriák Egészség

A migréneken keresztül szabadulhat meg az agy az oxidációs stressztől

Egy új tanulmány egy megnyerő elmélettel állt elő a migrén rohamokkal kapcsolatban. A tanulmány szerint a rohamok az agy beépített mechanizmusai, melyek segítségével az agy magát védi.

A világ népességének nagyjából 14%-a – 1,04 milliárd ember – szenved migrénektől és felmérések szerint az USA-ban évente 36 milliárd dollárnyi veszteséget és 113 millió elbukott munkanapot jelentenek.

Korábbi kutatások során már kiderült, hogy a migrénekkel küzdőknél nagyobb az oxidációs stressz szintje. Jonathan Borkum, a Maine Egyetem professzora, kifejtette a tanulmányban, hogy a migrének gyakori kiváltó okai – közöttük a stressz, alvási zavarok, légszennyezés és az étrend – mind vezethetnek az agyi oxidációs stressz emelkedéséhez, ami az egyensúly felbomlását okozhatja.

“Az oxidációs stressz egy hasznos jele lehet a bekövetkező fájdalomnak, mivel több kedvezőtlen helyzet az agyban is a megemelkedéséhez vezethet,” mondta Borkum.

Így az oxidációs stressz célbavételével megelőzhetőek lehetnek a migrének.

Az írásban Borkum közelebbről megvizsgálta a migrén rohamok összetevőit, összevetve őket az agy ismert veszélyforrásaival, – mint a vérellátás megzavarása – kiderült, hogy mindegyik összetevőnek védelmező szerepe van: növeli az antioxidánsok védelmét, csökkenti az oxidánsok termelését, csökkenti az energia szükségletet és növekedési faktorokat bocsátanak ki, amik segítenek megvédeni a létező neuronokat és az új neuronok létrejöttét is elősegítik.

“Visszacsatolási hurkok vannak ezek az összetevők és a migrén rohamok között, amik egy integrált rendszerré kötik össze őket,” mondta Borkum.“Ezzel úgy tűnik, hogy a migrén rohamokat nemcsak egyszerűen az oxidációs stressz váltja ki, hanem ez a folyamat aktívan védi és javítja az agyat.”

Évekig nagy volt a kísértés, hogy a migrén rohamokat rendellenességnek nyilvánítsák. Azonban általánosan a betegségek tünetei – például fájdalom, gyulladás, duzzanat vagy köhögés – nem a betegségek maguk, hanem valójába a test válaszreakciói a betegségekre.

“Így az elmélet arra mutat hogyha tényleg meg akarjuk oldani a migrének problémáját, akkor a rohamok mögé kell tekintenünk és meg kell értenünk az agy mögöttes sebezhetőségeit, amik módot adnak az oxidációs stressz megemelkedésének,” mondta Borkum.

Az elmélet új irányt adhat a megelőző orvosságok és életviteli változások kutatásában, amiben már az oxidációs stressz csökkentése és a növekedési faktorok kibocsátásának emelése lesz majd. A felfedezés a neurális rendszer önfenntartását is új fényben tünteti fel.

“Egy az agyat védelmező és javító integrált rendszer létezése nagyon hasznosnak bizonyulhat – például egy nap majd képesek lehetünk arra, hogy a mechanizmusokból tanulva megakadályozzuk a neurodegeneratív betegségeket,” mondta Borkum.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom