A mikrók legalább olyan rosszat tehetnek a környezetnek mint az autók

A Manchester Egyetem új tanulmánya szerint az EU-ban lévő mikrohullámú sütők önmagukban annyi szén dioxidot bocsátanak ki mint hét millió autó.

A kutatás az első olyan, ami a mikrohullámú sütők környezeti hatását vizsgálná, a berendezések teljes élettartamára kiterjedően.

Az eredmények alapján az EU-ban ezek a berendezések évente 7,7 millió tonnányi szénkibocsátást eredményeznek – ami 6,8 millió autó éves kibocsátásának felel meg. Az összes európai mikró a becslések szerint évente 9,4 terawattóra (TWh) elektromosságot használ.

A kutatók szerint a fogyasztás csökkentéséhez a fogyasztók jobb tájékoztatására lenne szükség, hogy hatékonyabban használják a berendezéseket. Az EU-ban a sütők eladásának legnagyobb részét a mikrohullámú sütők adják, melyek száma 2020-ra a becslések szerint elérheti a 135 milliót – annak ellenére hogy a környezeti hatásukat még csak most kezdjük igazán megismerni.

A tanulmány a mikrók teljes életciklusát vizsgálta. Összességében a kutatócsapat 12 környezeti tényezőre fókuszált – közöttük a klímaváltozással, a természetes erőforrások fogyásával és az ökológiai mérgezéssel.

A kutatók azt is megmutatták, hogy a környezeti hatások fő okai a gyártásuknál használt anyagokban és a berendezések életének végén történő hulladék kezelésben található. Például a gyártásuk önmagában a természetes erőforrások kihasználására és a klímaváltozásra gyakorolt hatásuk több mint 20%-át teszi ki.

Azonban ha a teljes élettartamukat vizsgáljuk, akkor a legnagyobb hatásuk az elektromosság fogyasztásukon keresztül van – mivel az elektromosság egy részét továbbra is részben tüzelőanyagokból nyerjük. Az EU teljes mikrosütő állománya annyi energiát fogyaszt, mint amennyit három nagyméretű gázerőmű termel.

A tanulmányból kiderül hogy a mikrók átlagosan 537 kilowattóra elektromosságot használnak a nyolc éves élettartamuk alatt – ez egy 7 wattos LED-es villanykörte majdnem kilenc évnyi folyamatos üzemelésének felel meg. Ez azért is különösen magas, mivel a mikrosütők az élettartamuk 90%-át csupán készenléti üzemmódban töltik.

A kutatók szerint ennek a nagy elektromos fogyasztásnak részben az az oka, hogy a legtöbben nem megfelelő hatékonysággal használják a mikrókat – például az étel típusának megadásával csökkenthető a sütési idő és ezzel elektromosság spórolható meg.

A másik nagy problémát a hulladék jelenti; a gyártás hozzávetőleges alacsony költsége miatt a vásárlók sokkal több elektromos eszközt dobnak ki, mint bármikor valaha – köztük a mikrohullámú sütőkkel.

A becslések szerint 2025-re 195 000 tonnára nőhet a kidobott mikrókból eredő elektromos hulladék mennyisége az EU-ban.

“A gyors technológiai fejlődés és a csökkenő árak hajtják előre az elektromos és elektronikus készülékek vásárlását Európában,” mondta Alejandro Gallego-Schmid, a tanulmány első szerzője.

“A fogyasztók mostanra elkezdtek új készülékeket vásárolni, mielőtt még a létezők elérték volna az élettartamuk végét, mivel az elektronikai eszközök divatossá és egyfajta ‘státusz’ szimbólummá váltak.”

“Ennek az az eredménye, hogy az elektronikai eszközök kidobása vált a világ egyik leggyorsabban növekvő hulladékforrásává.”

Azonban ehhez a növekvő szeméthez a mikrók egyre rövidülő élettartama is közrejátszik – ami mára majdnem hét évvel rövidebb mint 20 évvel ezelőtt volt.

“Mivel a mikrosütők képezik az EU sütő eladásának legnagyobb százalékát, ezért egyre fontosabbá válik, hogy figyelembe vegyük a nyersanyag felhasználásuk és az életük végén keletkező szemét kérdését,” mondta Gallego-Schmid.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a jelenlegi rendelkezésekkel nem csökkenthető megfelelő mértékben a mikrosütők környezetre gyakorolt hatása. A kutatók szerint ezeknek a készülékeknek a tervezését új szempontok szerint kellene szabályozni, amikkel csökkenthető a nyersanyag pazarlás és a szemét mennyisége.

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.