A mitokondriális hálózat befolyásolásával elősegíthető az egészséges öregedés

T.H. Chan Közegészségügyi Egyetem új kutatása szerint a sejteken belüli mitokondriális hálózat befolyásolásával – vagy étkezési korlátozáson vagy génmódosításon keresztül – megnövelhető a várható élettartam és javítható az egészség.

A tanulmány új fényt vet a sejtek idővel csökkenő energiafeldolgozási képessége – ami az öregedéshez és a korhoz köthető betegségek megjelenéséhez vezet – mögött húzódó alapvető biológiára és arra hogy az éhezés miért segíti elő az egészséges öregedést.

A mitokondriumok – a sejtek energia termelő struktúrái – hálózatokat alkotnak, ami az energia szükséglete függvényében dinamikusan változik. Ez a kapacitás a kor előrehaladtával egyre csökken, azonban ennek a kihatása az anyagcserére és a sejtek működésére eddig tisztázatlan volt. Az új tanulmányban a kutatók kapcsolatot találtak a mitokondriumok hálózatinak dinamikus változásai és a hosszú élet között.

A C. elegans fonalférgeket használták, amik mindössze két hétig élnek, ezzel lehetővé téve az öregedés valós idejű vizsgálatát. A sejtekben lévő mitokondriális hálózatok állapota az összeállt és széttöredezett között változik. A kutatók azt találták, hogy a férgek étrendjének korlátozásával vagy annak genetikai úton történő leutánzásával az AMPK nevű energiaérzékelő fehérjén keresztül, a mitokondriális hálózatokat a “fiatal” összeállt állapotukban lehet fenttartani. Ezen felül arra is rájöttek hogy ezek a “fiatalos” hálózatok úgy hosszabbítják meg az élettartamot, hogy a sejtszervecskékkel kommunikálnak, így szabályozzák a zsír anyagcseréjét.

“Az alacsony energiájú körülményekről, mint az étkezési megvonásról és az időszakos böjtölésről már korábban megmutatták, hogy elősegíti az egészséges öregedést. Annak a megértése, hogy ez miért van így egy kritikus lépés annak az irányába, hogy ennek terápiás haszna is legyen,” mondta Heather Weir, a tanulmány vezető szerzője. “A felfedezéseink egy új utat nyitnak meg a gyógyászati stratégiák keresésében, amik csökkentik a korhoz köthető betegségek kialakulásának valószínűségét, ahogy egyre öregszünk.”

“Annak ellenére hogy korábbi munkák bemutatták, hogy az időszakos böjtölés lelassíthatja az öregedést, mégis még csak most kezdjük megérteni az e mögött húzódó biológiát,” mondta William Mair, a tanulmány rangidős szerzője.“A munkánk megmutatja, hogy mennyire létfontosságú a mitokondriális hálózatok rugalmassága a böjtölés előnyében. Ha a mitokondriumot egy állapotba zárjuk, azzal teljesen leblokkoljuk a böjtölés vagy más étkezési korlátozások hatását az élettartamra.”

A kutatás következő lépcsőfoka ennek a folyamatnak emlősökön történő vizsgálata és annak a kiderítése ,hogy van e kapcsolat az elhízottság és a korhoz köthető betegségre való hajlamosság megnövekedés között.

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.