Kategóriák Tech

A munkahelyek robotizálása csak kis mértékben hatott a német munkahelyekre

A robotok mégsem veszik el a munkánkat – legalábbis a németekét nem. Összesen 20 évnyi német munkahely automatizálással kapcsolatos adatok vizsgálata szerint, nincs rá bizonyíték hogy csökkentették volna a munkahelyek számát az egész országra nézve.

“Az automatizálás megváltoztatta az emberek munkáját, de nem vette el tőlük,” mondta Jens Südekum, a Heinrich Heine Egyetemről.

Südekum kutatása azonban nem az első a témában és egy korábbi amerikai tanulmány sokkal szomorúbb képet festett az emberei munka jövőjéről. Az MIT és a Boston Egyetem közös kutatásából az derült ki, hogy a munkahelyek automatizálása csökkentette a béreket és robotonként nagyjából 3-6 ember munkáját vette el.

Figyelembe véve, hogy a németeknél minden 1000 munkásra 8 robot jut – ami négyszer annyi mint az USA-ban – Südekum és munkatársai arra számítottak, hogy nagyobb csökkenést fognak látni.

Így a kutatók meglepve tapasztalták, hogy az országnak, a korábbiaknál nagyobb automatizálással kellet szembenéznie,  ez mégis sokkal kisebb hatással volt a munkahelyekre.

Ennek az egyik oka, hogy amíg a robotok terjedése megakadályozza az új munkahelyek létrejöttét a gyártásban – ami 1994 és 2014 között, összesen 275000-el kevesebb helyet jelentett – azonban ezt a csökkenést ellensúlyozta hogy más szektorokban – kiemelten a szolgáltatási ágazatban – a korábbinál több új munkahely jött létre.

Ezen felül azok az emberek, akiknek a munkahelyei leginkább érintettek voltak az automatizálás által,  nagyrészt megőrizték munkahelyüket a robotok bevezetése után is.

“Nem láttuk hogy embereket rúgnának ki,” mondta Südekum.

Azonban a robotok bevezetése miatt csökkent a fizetése az alacsony és közepes képzettséget igénylő gyártási munkák terén. A gyártásban dolgozó magasan képzett munkások és más ágazatokban dolgozók fizetését nem érintették az automatizálás hatásai.

Azonban Manuel Cebrian, a MIT kutatója, szerint ez nem lesz elég hogy hosszú távon is megőrizzék az emberek munkáját.

“Az eddigiek alapján az egyetlen módja a probléma kezelésének a folyamatos tanulás,” mondta Cebrian, aki egy korábbi tanulmány társszerzője volt – a tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy leginkább a kevésbé képzett munkásokat foglalkoztató kisebb településeket sújthatja legjobban az automatizálás.

“A nagyobb városok aránytalanul magas számban vonzzák azokat a munka típusokat, amik ellenállóbbak az automatizálással szemben,” mondta.

De még túl korai megjósolni, hogy elég munka jön e létre hogy ellensúlyozza gyártás egyre csökkenő emberigényét.

Ezen a héten Jeremy Corbyn, a brit Labour párt vezetője, csatlakozott Bill Gates-hez, aki korrában elkezdett amellett lobbizni, hogy az embereket robotokra cserélő cégek nagyobb adót fizessenek.

Südekum szerint viszont az állítás, hogy a robotok elrabolják az összes munkát eléggé hiperbolikus. Ha az autógyártást vesszük alapul, akkor inkább egy szakaszos munkaváltozásra kell számítani, a munkahelyek végleges megszünése helyett.

Forrás: economics.mit.edu [PDF] ; voxeu.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.