Kategóriák Tech

A nanotechnológia segítségével láthatóvá válhat az infravörös fény

Egy új kutatásban a nanotechnológia segítségével a kísérleti egerek képesek voltak látni az infravörös és a látható fényt is. Az állatok szemébe közvetlenül fecskendezték be a nanorészecskéket, amelyek 10 hétig tették lehetővé számukra az infravörös látást, komoly mellékhatások nélkül. A kibővült látással bármely napszakban a különböző alakzatokat is képesek voltak felismerni. A kutatók szerint az elméleti szint felett a kutatásnak gyakorlati jelentősége is lehet, például katonai és biztonságtechnikai környezetben.

Az emberek, a többi emlőshöz hasonlóan, csak a fény egy bizonyos tartományát látják, a látható spektrumot. Azonban az infravörös sugárzás is folyamatosan körülvesz bennünket, ahogy a különböző tárgyak és élőlények hőt adnak le vagy vernek vissza.

Így a Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem és a Massachusetts Orvosi Egyetem kutatói megvizsgálták a lehetőséget, hogy lehetséges-e olyan nanotechnológia eljárást fejleszteni, ami a szem meglévő struktúráját felhasználva lehetővé teszi az infravörös sugarak észlelését.

Amikor fény sugarak érkeznek a szemünkbe, azok a retinának ütköznek és a fotoreceptor sejtek elnyelik őket, majd a fény hullámhosszának megfelelő elektromágneses jelet küldenek az agyba. Azonban az infravörös sugarak túl széles hullámhosszúak, ami miatt a fotoreceptorok képtelenek elnyelni őket.

A vizsgálathoz ezért olyan nanorészecskéket használtak, melyek a receptorokhoz kapcsolódva képesek átalakítani az infravörös fényt egy rövidebb hullámhosszú, a receptorok által értelmezhető fénnyé. A jelenlegi kutatásban így az infravörös fényt az állatok zöld fényként látták.

A kifejlesztett nanorészecskéket a kutatók egereken vizsgálták – amik az emberekhez hasonlóan nem képesek látni az infravörös fényt. Az eredmények szerint az egerek ösztönösen reagáltak az infravörös fényre, ami arra utal, hogy képesek voltak észlelni azt. Hogy további bizonyosságot szerezzenek erről a kutatók, olyan útvesztőket készítettek melyekben a tájékozódást infravörös sugarak segítették. Így már bizonyossá vált, hogy az egerek látják a sugarakat.

A kísérletek során ritka esetben mellékhatásként elködösödött az egerek szaruhártyája, viszont ez minden esetben csak átmeneti volt és a leghosszabb esetben is csak kevesebb mint egy hétig tartott. A kutatók szerint ez jó eséllyel nem a nanorészecskék, hanem magának az idegen anyag befecskendezésének a hatásai, mivel hasonló mellékhatásokat figyeltek meg azoknál a kontroll egereknél is, akiknél csak a nanorészecskék oldására használt oldószert fecskendezték be. További vizsgálatok szerint a befecskendezés nem okozott maradandó strukturális elváltozást vagy sérülést a retinában és a nanorészcskék a fotoreceptorok mindkét típusához is hozzákapcsolódtak.

Mindezek alapján a kutatók magabiztosak abban, hogy a módszer az embereknél is hasonlóan működhet – viszont itt az emberfeletti infravörös látás helyett inkább a színvakság és más látási problémák kezelésénél kaphat nagyobb szerepet a módszer a jövőben. Valamint a jelenleg használt, a nappali fény mellet csak korlátozottan működő infravörös kamerák és szenzorok terén is előrelépést jelenthet a nanorészecskék alkalmazása.

Azonban mielőtt még mindannyian látáskiterjesztésre jelentkeznénk, rengeteg kutatásra lesz szükség, hogy valóban igazolják a módszer az emberi szemnél is úgy működik mint az egereknél.

Forrás: cell.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.