Kategóriák Tech

A nanotechnológia segítségével láthatóvá válhat az infravörös fény

Egy új kutatásban a nanotechnológia segítségével a kísérleti egerek képesek voltak látni az infravörös és a látható fényt is. Az állatok szemébe közvetlenül fecskendezték be a nanorészecskéket, amelyek 10 hétig tették lehetővé számukra az infravörös látást, komoly mellékhatások nélkül. A kibővült látással bármely napszakban a különböző alakzatokat is képesek voltak felismerni. A kutatók szerint az elméleti szint felett a kutatásnak gyakorlati jelentősége is lehet, például katonai és biztonságtechnikai környezetben.

Az emberek, a többi emlőshöz hasonlóan, csak a fény egy bizonyos tartományát látják, a látható spektrumot. Azonban az infravörös sugárzás is folyamatosan körülvesz bennünket, ahogy a különböző tárgyak és élőlények hőt adnak le vagy vernek vissza.

Így a Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem és a Massachusetts Orvosi Egyetem kutatói megvizsgálták a lehetőséget, hogy lehetséges-e olyan nanotechnológia eljárást fejleszteni, ami a szem meglévő struktúráját felhasználva lehetővé teszi az infravörös sugarak észlelését.

Amikor fény sugarak érkeznek a szemünkbe, azok a retinának ütköznek és a fotoreceptor sejtek elnyelik őket, majd a fény hullámhosszának megfelelő elektromágneses jelet küldenek az agyba. Azonban az infravörös sugarak túl széles hullámhosszúak, ami miatt a fotoreceptorok képtelenek elnyelni őket.

A vizsgálathoz ezért olyan nanorészecskéket használtak, melyek a receptorokhoz kapcsolódva képesek átalakítani az infravörös fényt egy rövidebb hullámhosszú, a receptorok által értelmezhető fénnyé. A jelenlegi kutatásban így az infravörös fényt az állatok zöld fényként látták.

A kifejlesztett nanorészecskéket a kutatók egereken vizsgálták – amik az emberekhez hasonlóan nem képesek látni az infravörös fényt. Az eredmények szerint az egerek ösztönösen reagáltak az infravörös fényre, ami arra utal, hogy képesek voltak észlelni azt. Hogy további bizonyosságot szerezzenek erről a kutatók, olyan útvesztőket készítettek melyekben a tájékozódást infravörös sugarak segítették. Így már bizonyossá vált, hogy az egerek látják a sugarakat.

A kísérletek során ritka esetben mellékhatásként elködösödött az egerek szaruhártyája, viszont ez minden esetben csak átmeneti volt és a leghosszabb esetben is csak kevesebb mint egy hétig tartott. A kutatók szerint ez jó eséllyel nem a nanorészecskék, hanem magának az idegen anyag befecskendezésének a hatásai, mivel hasonló mellékhatásokat figyeltek meg azoknál a kontroll egereknél is, akiknél csak a nanorészecskék oldására használt oldószert fecskendezték be. További vizsgálatok szerint a befecskendezés nem okozott maradandó strukturális elváltozást vagy sérülést a retinában és a nanorészcskék a fotoreceptorok mindkét típusához is hozzákapcsolódtak.

Mindezek alapján a kutatók magabiztosak abban, hogy a módszer az embereknél is hasonlóan működhet – viszont itt az emberfeletti infravörös látás helyett inkább a színvakság és más látási problémák kezelésénél kaphat nagyobb szerepet a módszer a jövőben. Valamint a jelenleg használt, a nappali fény mellet csak korlátozottan működő infravörös kamerák és szenzorok terén is előrelépést jelenthet a nanorészecskék alkalmazása.

Azonban mielőtt még mindannyian látáskiterjesztésre jelentkeznénk, rengeteg kutatásra lesz szükség, hogy valóban igazolják a módszer az emberi szemnél is úgy működik mint az egereknél.

Forrás: cell.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom