A Nap magja gyorsabban forog mint a felszíne

Egy nemzetközi csillagász csapat új kutatása szerint a Nap magja, négyszer olyan gyorsan forog mint a felszíne.

“A legvalószínűbb magyarázat, hogy ez a forgás még a Nap 4,6 milliárd évvel ezelőtti keletkezésének idejéből maradt fenn,” mondta Roger Ulrich, a tanulmány társszerzője, aki már több mint 40 éve foglalkozik a Nap vizsgálatával.“Meglepő és izgalmas, hogy felfedezhettük milyen lehetett a nap, a kialakulását követően.”

A tudósok szerint a nap kialakulását követően a felszín forgását a napszél folyamatosan lassította. A forgás a napfoltokra is hatással van, melyeknek mérete esetenként a Föld méretét is meghaladja.

A kutatók a Napi atmoszféra által keltett akusztikus hullámokat vizsgálták, melynek némelyike képes eljutni a Nap magjáig is, ahol kapcsolatban lép a gravitációs hullámokkal. Azzal, hogy pontosan megmérték mennyi idő alatt jut el egy hullám a Nap felszínétől a magjáig és vissza, képesek voltak megállapítani a mag mozgását. Erre az útidőre a tudósok szerint csak kis mértékben hatnak a gravitációs hullámok.

Még ezeknek az adatoknak a birtokában is, csak úgy tudták a mozgást kiszámolni, hogy a SoHO nevű műhold GOLF készüléke által gyűjtött 16 évnyi adatot használták segítségül. A módszert az Eric Fossat, az Observatoire de la Côte d’Azur csillagásza, a GOLF vezető tudósa és a tanulmány társszerzője által vezette kutatócsapat dolgozta ki.

Az elképzelés, hogy a Nap magja a felszínétől eltérő sebességgel keringhet már több mint 20 éve került elő azonban eddig senkinek sem sikerült megmérnie a különbséget.

A mag és a felszín nem csak a forgási sebességében tér el, a mag hőmérséklete megközelíti a 15,7 millió Kelvint, a felszíné viszont “csupán” 5 800 Kelvin.

Forrás: aanda.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..