A napelemek jelenléte a mezőgazdaságot is segítheti

Az Oregon Állami Egyetem kutatói egy új erőforrást találtak, amivel növelhető a száraz, nem öntözött termőföldek termelése; mégpedig a napelemeket.

A kutatás szerint a napelemsorok által nyújtott árnyékos területeket kifejezetten szeretik a birkák és szarvasmarhák által kedvelt fűfajták. Az eredmények szerint a napelemek legelőkön és mezőgazdasági területeken megfelelően tervezett elhelyezésével lényegesen csökkenthető a fűfélék vízigénye és akár a kétszeresére is növelhető hozama.

A fotovoltaikus erőművek által elfoglalt területek egyidejűleg történő mezőgazdasági felhasználásának ötlete még a 80-as évekre vezethető vissza, viszont csak a legritkább esetekben helyeznek napelemeket egy termőterületre, abból a célból, hogy a növények növekedését segítsék.

A kutatók által használt rendszerben még csak azt vizsgálták, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a hagyományosan elrendezett napelem panelsoroknak a növényekre nézve. A cél az volt, hogy alapvető képet kapjanak a hatásokról és az adataik segítségével kidolgozzanak egy technikailag megvalósítható, környezetbarát és megfizethető rendszert.

Az egyetem napelem projektje egy 10 hektáros területet fed le és évente 2,6 millió kilowattóra energiát termel. A mostani kutatás ennek a napelem parknak egy még 2013-ban felépített részére fókuszál, ahol még 2015-ben véletlenül észrevették hogy az árnyékában szépen zöldellik a fű. A kutatók ekkor miniatűr időjárási állomásokat helyeztek el a napelemek körül, melyekkel rögzítették a helyi léghőmérsékletet, páratartalmat, szélirányt, -sebességet és talajnedvességet.

A vizsgálati eredmények szerint a napelemek alatti területek jól megőrizték a talajnedvességet az egész három hónapos vizsgálati időszak alatt. További vizsgálatokkal az is kiderült, hogy a panelek alatt kétszer annyi fű terem, mint a területek más nem lefedett részein, és a növények tápértéke is jobb volt, valamint hosszabb ideig nőttek.

A kutatók elmondása szerint azok a növények, melyek folyamatosan a napon vannak, gyorsabban hasznosítják fel az elérhető vizet – részben saját maguk hűtésére -, emiatt rövidebb ideig élnek, szemben az árnyékban lévő társaikkal, melyek lassabban szívják fel a vizet és így tovább maradnak fenn.

A kutatás következő lépésében a kutatók azt is meg fogják majd vizsgálni, hogy a füvön kívül más valóban értékes növényeket is lehet-e termeszteni a napelemek körül.

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.