A napelemes üvegház elektromosságot termel és növényeket nevel

Megértek az első napenergiát termelő üvegház paradicsomai és uborkái és ugyan olyan egészségesek voltak mint a hagyományos üvegházban termelt társaik, ezzel megmutatva, hogy mekkora lehetőség van a technológiában.

“Megmutattuk, hogy az ‘okos üvegházak’ képesek napenergiát gyűjteni anélkül, hogy azzal a növények növekedésére hatnának,” mondta Michael Loik, a Kalifornia Egyetem környezet tudomány professzora és a kísérletről megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az elektromosságot termelő üvegházak egy Hullámhossz-Szelektív Fotovoltaikus Rendszert (WSPV) használnak, ami egy új technológia, amivel hatékonyabban és olcsóbban állítható elő az áram, mint a hagyományos fotovoltaikus rendszereknél. Ezeket az üvegházakat átlátszó panelekkel fedik le, amiket egy világos vörös foszforeszkáló festékkel vonnak be, ami elnyeli a fény bizonyos tartományait és azokat vékony fotovoltatikus csíkok segítségével elektromossággá alakítja. A technológia a fény kék és zöld spektrumainak egy részét használja fel, amíg a többit átengedi, ezzel lehetővé téve a növények növekedését.

A csapat tagjai folyamatos megfigyelés alatt tartották a növények – 20 fajta paradicsom, uborka, citrom, zöldcitrom, bors, eper és bazsalikom – fotoszintézisét és azoknak a terméshozamát két különböző helyen felépített üvegházban.

“A növények 80%-a érintetlen volt, amíg a maradék 20% pedig jobban nőtt a magenta üveg alatt,” mondta Loik. “A növényeknek nagyjából 5%-al kevesebb vízre volt szükségük, hogy akkorára nőljenek mintha hagyományos üvegházakban lettek volna.”

Ez a csökkent vízfogyasztás azért is fontos lehet mivel a világon egyre több terület szenved hosszú szárazságoktól.

“Úgy gondoltam, hogy a növények lassabban nőnek majd, mivel sötétebb van a rózsaszín panelek alatt. A fény szine olyan hatást kelt mintha a Vörös Bolygón lennénk,” mondta Loik. “A növények nem csak a fény intenzitására hanem annak színére is érzékenyek. De úgy néz ki hogy így is ugyanolyan jól nőnek.”

Az üvegházak energiafogyasztásának csökkentése egyre nagyobb prioritást kap mivel világszerte az elmúlt húsz év alatt hatszorosára emelkedett – nagyjából 5 millió hektár.

“Ez nagy és egyre nagyobbá válik,” mondta Loik. “Kanada erősen függ az üvegházaktól a zöldségtermelésben és használatuk Kínában is egyre elterjedtebbé válik.”

Az üvegházaknak elektromosságra van szükségük a hőmérséklet szabályozására és a ventilátorok, lámpák és más berendezések ellátására. A kutatók szerint ez az új technológia az elektromos hálózatoktól függetlené teheti üvegházakat.

A technológia ára a kutatók becslései szerint nagyjából 65 cent per watt – ami 40%-al alacsonyabb a hagyományos fotovoltaikus cellák áránál.

“Ha az üvegházak helyben elektromosságot termelnek, az csökkenti a külső források használatát, ezzel tovább csökkentve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását,” mondta Loik. “Egy önfenntartó üvegház felé tartunk.”

Forrás: dash.library.ucsc.edu | Kép: Nick Gonzales

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.