A napraforgók összedolgoznak hogy elkerüljék a túlzsúfoltságot

A napraforgók a sűrűn ültetett mezőkön cikcakkos mintákban nőnek – a szomszédaik ellentétes irányba hajlanak, hogy minél több fényt tudjanak összegyűjteni.

A stratégia – amit tudtunkon kívül más növényfajok is használnak – egy napon segíthet majd megnövelni a terméshozamot.

Az alternatív hajlási irányokat nehéz meghatározni mivel a levelek elrejtik a mintát, de Antonio Hall, Buenos Aires Egyetem ökofiziológusa, szerencsés módon épp jókor volt jó helyen és a sűrűn nőtt mezőt a levelek lehullása után tudta szemrevételezni.

Hall csapatának a további kutatásából kiderült, hogy a minta a növekedési időszak elején kezd kialakulni, amikor az ‘úttörő’ növény nagyjából 10 fokos szögben kikerüli a szomszédja árnyékát. Ez a növény melett lévő növények érzik a változást és ezért ők is az ellenkező irányba hajolnak elkerülve az árnyékot és a folyamat így folytatódik amíg az egész mező át nem rendeződik.

“Minden ilyen ‘úttörő’ növény hullámokat hoz létre,” mondta Hall.

Azoknak a napraforgóknak amiket hagyták dőlni, 25-50 %-al magasabb volt a maghozama mint azoknak a növényeknek akiket dróttal mesterségesen egyenesen tartottak, ezzel azt jelezve hogy az elhajló növények jobban képesek felhasználni a rendelkezésre álló fényt.

A kutatócsapat több napraforgó fajtát is megvizsgált és azt találta, hogy a fajták között külömböző mértékű az elhajlásra való hajlam, így a tulajdonság valószínűleg genetikai eredetű.

Egy másik felfedezés az, hogy ez az alternatív hajlási minta csak akkor következik be ha a napraforgókat nagyon közel ültetik egymáshoz. A termelők általában nem törekednek ilyen sűrűségre mivel emiatt a növények sebezhetőbbé válnak a betegségekre és a szél által okozott károkra. Ha ezek a problémák megoldhatóvá válnának a mezőgazdászok kitenyészthetnek olyan napraforgókat amik legjobban kihasználják ezt a hajlási stratégiát.

Azt még senki nem tudja, hogy ez az önrendező mechanika más növényeknél is megjelenik e, de a csapat feltételezése szerint a stratégia meg fog jelenni más egyszárú növényeknél is.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.