Kategóriák Űr

A NASA 7 Föld-szerű bolygó felfedezését jelentette be

Az eddigi egyik legnagyobb exobolygó felfedezést tette közzé a NASA, és nem is egyről, hanem mindjárt hét Föld méretű bolygóról, s mind a csillaguk lakhatónak vélt ‘mérsékelt zónájában’ kering a Földtől 39 fényévnyi távolságra.

A kutatók azt feltételezik, hogy legalább a belső hat bolygó rendelkezik a Földhöz hasonló tömeggel, anyagukat pedig főleg kőzetek alkotják, és a felszíni hőmérsékletük vélhetőleg 0 és 100 °C között mozog. A NASA a felfedezett csillagrendszert ‘nővér naprendszer’-ként emlegeti és lehetségesnek tartja, hogy a bolygók legtöbbjén folyékony víz található, ami miatt az élet kialakulásának lehetősége sem kizárt a bolygókon. Az új exobolygók egy ultrahideg törpecsillag körül keringenek, ami a TRAPPIST-1 nevet kapta.

A NASA a felfedezést egy élő konferencián tette közzé, aminek a bejelentése rengeteg spekulációt váltott ki. A csillagászok csapata először csak 3 bolygót észlelt a csillag körül, még 2016 májusában, de miután a NASA Spitzer űrteleszkópját is bevetették, még további négy bolygót fedeztek fel a rendszerben.

Mielőtt nagyon izgalomba jönnénk, a kutatók kiemelték, hogy még sok kutatás és vizsgálat van hátra, főleg a hetedik, legkülső bolygó kapcsán, amit még csak egyszer figyeltek meg. Emiatt még nem tudjuk, hogy a bolygó mennyi idő alatt kerüli meg a csillagát (TRAPPIST-1), és hogy hogyan befolyásolja a rendszer többi bolygóját.

Amit a kutatók azonban elmondtak, hogy az egész csillagrendszer nagyon hasonlít a miénkre, és akár három bolygón is kialakulhattak folyékony óceánok.

Az alábbi képen a Naprendszerünk és a TRAPPST-1 összehasonlítása látható:

A hasonlóságok ellenére, mégis van pár nagy különbség. Alapvetően a TRAPPIST-1, csak egy kicsit nagyobb a Jupiternél, és a bolygói sem keringenek sokkal messzebb tőle mint a Jupiter holdjai a Jupitertől.

Az egész rendszer elég kompakt, a legközelebbi bolygó mindössze 1,5 nap alatt,  a hatodik bolygó pedig 13 nap alatt kerüli meg a csillagot. Ez azt jelenti, hogyha az egyik bolygó felszínén állnánk, akkor a szomszédos bolygók nagyságrendekkel nagyobbnak tűnnének mint a Hold.

Emiatt, úgy gondolják, hogy a bolygók hatással vannak egymásra, ami akár megkötheti a tengelyforgásukat is, így mindig egy oldaluk néz a csillaguk felé, akár a Jupiter és holdjai esetében.

A kötött tengelyforgás furcsa hőmérséklet különbségeket okozhat a bolygókon, ami miatt nem zárható ki, hogy folyékony halmazállapotú víz jelenjen meg bármelyik felszínén.

Az elmúlt néhány évben, egyre több bizonyítékot találtunk arra, hogy a Föld méretű bolygók igen gyakoriak a Galaxisban,  az új felfedezés szerint pedig még a korábban véltnél is gyakoribbak lehetnek,” mondta  Ignas A. G. Snellen, csillagász. “Számíthatunk arra, hogy nagyságrendekkel több hasonló bolygó van, amiket a Földről nem látunk elhaladni a csillaguk körül. Természetesen nem zárhatjuk ki azt a lehetőséget sem, hogy a kutatók nagyon szerencsések voltak, hogy 7 Föld méretű bolygót találtak ilyen ‘kis’ területen. Azonban ha ez mégsem a szerencsén múlott, akkor a naprendszerünk a maga 4 Föld méretű bolygójával nem számít egyáltalán különlegesnek.

Forrás: sciencealert.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

A 19. század óta csökken az átlagos testhőmérséklet

A Stanford Orvosi Egyetem új tanulmánya szerint a 19. század óta az Egyesült Államokban csökkent az emberek átlagos testhőmérséklete. Jelenleg…

2020-02-23

Megvan az első ciklikusan ismétlődő gyors rádióhullámú kitörés

Egy nagy méretű kanadai űrkutató csapat felfedezett egy 16 napos ciklusban ismétlődő gyors rádióhullámú kitörést. Ezek a rádióhullám kitörések rövid…

2020-02-23

Már a levegő páratartalmából is tudnak elektromos áramot generálni

A Massachusetts Egyetem új tanulmánya természetes fehérjék segítségével képes áramot gerjeszteni a levegőben lévő nedvességből. Kutatóik szerint a technológiának fontos…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom