A NASA egy mágneses pajzs kihelyezését fontolgatja, hogy újraformálja a Mars légkörét

Nemrég volt Washingtonban a NASA Planetary Science Vision 2050 Workshop, melynek keretében, tudósok olyan ambiciózus projektekről beszélgettek, amelyeknek az elindítását 2050-re becsülik.

Az egyik ilyen nagyszabású ötlet Jim Green-től, a NASA Planetáris Kutató Részleg igazgatójától származott. Green egy “mágneses pajzs” kihelyezéséről beszélt a Mars és a Nap közé. A Mars L1-nek nevezett pajzs feladata, a Mars megvédése lenne, a Napból érkező nagy energiájú részecskékkel szemben. A pajzs egy hatalmas méretű dipólusból épülne fel – ami elég erős elektromos áramkört alkotna ahhoz, hogy egy mágneses mezőt hozzon létre.

Egy ilyen a pajzs, a Marsot a magnetotail zónájában hagyná, ami lehetővé tenné a Vörös bolygó számára, hogy helyreállítsa az atmoszféráját. A Mars, keletkezése óta légkörének a 90%-át veszítette el a napból jövő részecskék miatt, és ez okozta a hőmérséklet megváltozását és a felszíni vizek eltűnését is.

A szimulációk alapján a pajzs segítségével a Marsi légköri nyomása akár már pár év elteltével elérheti a földi nyomás felét. A napszéltől való védelem a Mars sarkkörein lévő szilárd szén-dioxidot is szublimációra késztetheti. Az üvegház hatás miatt pedig a ritka légkör is elkezdene megtelni és felmelegíteni a bolygót, főleg az egyenlítő menti területeket, és ezen a ponton megindulhat a sarkköröknél lévő megfagyott víz olvadása is, ami ismét folyékony vízzel árasztaná el a bolygó medreit.

“Talán az ősi óceán egy hetede is visszatérhet a Marsra,” mondta Green.

Ez valóban elég futurisztikusan hangzik, de elméletileg lehetséges, és akár ez lehet az első lépés a Mars terraformálása felé a következő évszázadban.

Az előadást itt nézhetitek meg.

Forrás: popularmechanics.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.