Kategóriák Űr

A NASA új tanulmánya szerint a Holdon is előállítható a víz

A NASA új felmérése szerint a Hold felszínéhez 450 km per másodperces sebességgel csapódó napszél, töltéssel rendelkező részecskéi, a vízkészítéshez szükséges összetevőket hagynak maguk után.

A kutatók egy számítógépes szimulációval vizsgálták, hogy milyen kémiai változásokat eredményez a Holdat érő napszél. Az eredmények szerint a Napból érkező protonok kapcsolatba lépnek a hold felszínén lévő elektronokkal, melynek egyik eredménye, hogy hidrogén atomok jönnek létre. Ezek az atomok pedig a kovasav (SiO2) és más hasonló molekulák oxigén atomjaihoz kapcsolódnak, ezzel hidroxileket (OH) alkotva, melyek felhasználhatóak víz készítésére is.

A NASA szakértői szerint, ha az emberiség egy folyamatos jelenlétet szeretne kialakítani a Holdon, akkor rendkívül fontos tudnunk, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre a vízhez jutáshoz. A kutatók szimulációi ezért most kiemelten a Holdon történő víz előállításának lehetőségeit vizsgálták – nem csak a víz Holdra történő szállítását. A kutatás azt is kiértékelte, hogy az adataik szerint a Hold melyik részein érdemes begyűjteni a víz készítéséhez szükséges összetevőket – és, hogy azok hogyan utaznak az égitest felszínén.

A Hold felszínén zajló kémiai reakcióknak a vizsgálatát a különböző műholdak által készített infravörös felvételek segítették, amit kiegészítettek az égitest közelében elhaladó NASA Deep Impact és Cassini űrszondáinak, valamint a Hold körül keringő indiai Chandrayaan-1 adatai.

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy a Holdon víz, hidrogén és hidroxil is jelen van, viszont eddig kérdéses volt, hogy hogyan is keletkezhettek ezek a molekulák és atomok. Az egyik vezető elmélet szerint az anyagok meteorok becsapódásának eredményei, amíg más szakértők a napszél hatását sejtették a létrejöttük mögött. Ezt a második elméletet vizsgálták meg most a NASA kutatói.

A hidrogén atomok életciklusát nyomon követő szimulációk szerint fontos szerepe lehet a napszélnek a jelenségben. Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a különböző hidrogénhez köthető molekulákból mennyi és hol található a Holdon, viszont a közöttük való átmeneteket eddig kevésbé vizsgálták csak.

Ezek az átmenetek arra is magyarázatot adhatnak, hogy a különböző űrszondák miért látták a hidrogén mennyiségének fluktuációját a Hold különböző területein. A csapat szerint a Nap miatt van az is, hogy a hidrogén atomok kiemelten a Hold egyenlítője körül vannak jelen, ahol a napsugarak energiája miatt felszabadulnak a kőzetekből, amíg a hidegebb és kevésbé napsütötte sarkpontokon sokkal kevesebb hidrogén szabadul fel – így nagyobb készletek lehetnek a kőzetekben is.

A felfedezés fő jelentősége a szakértők szerint az, hogy a Hold felszínén lévő kovasav és a napszél felhasználásával a víz előállítására alkalmas kémiai gyárat hozhatnak létre.

Forrás: agupubs.onlinelibrary.wiley.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom