A neander-völgyiek már tűzzel munkálták meg eszközeiket

Olaszországban, egy több kutatóintézet tudósaiból összeálló csapat bizonyítékot talált arra, hogy a neander-völgyi emberek már  171 000 évvel ezelőtt a tűz segítségével hoztak létre eszközöket. Tanulmányukban a csapat tagjai leírják, hogyan kezdték alkalmazni a fából készített tárgyakat, eszközöket.

A fa mindig is népszerű anyag volt a tárgyak és a fegyverek előállításánál – könnyen hozzáférhető és könnyen megmunkálható. Az új tanulmányban a kutatók egy nagyjából méteres hosszúságú fa rudat írnak le, aminek egyik fele lekerekített a másik pedig kihegyezett – valószínűleg ásó botként használták. Az ásó botok még ma is használják gyökerek és gumók kiásására és az eszköz lehetővé teszi a földi odúkban élő állatok vadászatát is – illetve kényes helyzetben akár fegyverként is használhatóak. A botokat az olasz Poggetti Vecchi területén találták meg, ahol már korábban is több neander-völgyi emberekhez köthető tárgyat találtak.

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy a botokat különösen kemény buxus fából készítették, a végeiket megégették, hogy eltávolítsák a kérget. Az égetés több boton megegyező módon volt jelen – ami arra utal, hogy szándékosan égették meg a botokat, melyeket a vágások alapján, kő eszközökkel munkálták meg.

Összehasonlításképpen a mai, még mindig gyűjtögető zsákmányoló életmódot folytató embercsoportok hasonló technikákkal készítik ásóbotjaikat. További vizsgálatok szerint a botok megközelítőleg 171000 évesek, amivel bőven bele esnek abba korszakba, amikor a neander-völgyi emberek uralkodtak ezeken a területeken.

A felfedezés a legkorábbi bizonyíték arra, hogy a neander-völgyi emberek a tűz segítségével hoztak létre tárgyakat és annak is, hogy a csoportjaikban a nők is használtak eszközöket – mivel a mai gyűjtögető zsákmányoló csoportokban is a nők használják az ásóbotokat.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.