A negatív tömeg új utat nyithat a lézer technológia előtt

A Rochester Egyetem kutatóinak sikerült egy atomi vastagságú félvezetőn negatív tömegű részecskéket létrehozni, ezen felül arra is fény derült, hogy a készített berendezéssel, kevés energia felhasználásával képesek lézerfényt alkotni.

Az eszköz két tükörből áll össze, amik együtt egy mikroüreget alkotnak, ami a tükrök elrendezésétől függően, a fényspektrum egy bizonyos színét fogja be.

A kutatók egy atomi vastagságú molibdén diszelenid félvezetővel vonták be az üreget. Ez a félvezető az üregbe zárt fény segítségével excitonokat alkot, amik a fény fotonjaival együtt polaritonokat hoznak létre.

“Azzal hogy elértük, hogy az excitonok feladják identitásuk egy részét a fotonok javára – ezzel polaritonokat hozva létre – olyan objektumokat kaptunk, melyeknek negatív a tömegük,” mondta Nick Vamivakas, a kutatást végző labor vezetője. “Ebbe eléggé észbontó belegondolni, mivel ha megpróbáljuk őket tolni vagy húzni, épp az ellenkező irányba fognak mozogni, mint azt az intuíciónk sugallná.”

Már más kutatócsoportok is kísérleteztek hasonló berendezésekkel, azonban a csoport szerint ez az első, ami tényleg képes volt negatív tömegű részecskék előállítására.

“A berendezés által létrehozott polaritonok segítségével teljesen megváltozik a lézer működésének receptje,” mondta Vamivakas. “A rendszer sokkal alacsonyabb energiabevitellel képes lézert alkotni.”

Forrás: nature.com | Kép: phys.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.