A nehéz elemeket a neutroncsillagokat felfaló ősi fekete lyukak hozhatták létre

A Kalifornia Egyetem kutatói egy új elmélettel álltak elő,hogy megmagyarázzák a nehéz elemek létezését. Az új tanulmány szerint ehhez olyan ősi fekete lyukakra volt szükség, amik a neutron csillagokat belülről kifelé falták fel.

Az űrkutatók biztosak benne, hogy meghatározták a könnyű és közepes elemek eredetét, azonban eddig kérdéses volt, hogy hogyan létezhetnek a nehéz elemek. A jelenlegi elmélet szerint valószínűleg egy r-folyamat néven emlegetett jelenség során jöttek létre. Ennek a folyamatnak a része, hogy nagy mennyiségű neutron kerül nagy nyomás alá, ami miatt azok egy atommaggá alakulnak ebben a szélsőséges környezetben.

Ezeknek a körülményeknek a legvalószínűbb forrásai a szupernóvák, viszont az eddigi ismereteink alapján a kis számuk miatt ez nem ad magyarázatot az összes nehéz elem létezésére. Az új tanulmányban a kutatók egy új ötlettel állnak elő. Szerintük lehetséges, hogy az ősi fekete lyukak időnként neutron csillagokkal ütköztek és amikor ez történt a fekete lyukak a csillagok magjában ragadtak, amikor elkezdték elnyelni azt.

Azonban az ősi fekete lyukak (PBH) létezése is csupán csak egy elmélet – ami eddig nem nyert bizonyítást. Ez az elképzelések szerint ezek a fekete lyukak az Ősborannást követően nem sokkal jöttek létre, és a galaxisok között mozogtak. A tudósok szerint ezeknek a fekete lyukaknak valamilyen kapcsolata lehet a sötét anyaggal is.

Az új elmélet szerint az ősi fekete lyukak megragadva a neutron csillagok közepében, a csillagok anyagát kezdték elnyelni, ezzel lényegesen felgyorsítva forgásukat, így a külső rétegek anyaga kilökődött az űrbe. Ez a kilövellt anyag a kutatók szerint az r-folyamathoz szükséges feltételeknek lehetett kitéve, így akár nehéz fémeket is alkothatott.

Az elmélet feltételezi, hogy több ilyen összeütközés is történt és hogy a fekete lyukak legalább kis részben sötét anyagból épülnek fel. Ha azonban megtalálják a neutron csillagok ilyen módú elnyelésekor kiadott rádió hullám kitöréseket, azzal alátámasztható lehet az elmélet valódi bizonyítékokkal is.

Forrás: journals.aps.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.