A nektárban lévő nikotin “függővé” teszi a méheket

A nikotinnal bevont nektár felgyorsíthatja a poszméh képességét a virágok színének megtanulására, a Queen Mary Egyetem kutatói szerint.

A kutatók mesterséges virágokat használtak egy folyamatos felügyelet alatt tartott laborrészben, hogy leutánozzák a virágzó növényeket ahogyan kihasználják  a beporzó állatokat – amiket a teljesítményükért a kutatók virágok nektárjából kivont cukorral jutalmaztak.

A kutatás egyik célja az volt, hogy kiderítsék milyen szerepet játszik a nikotin a méhek tanulásában. A kísérletben 60 méhet használtak, amiknek virágok közül kellet választania – a virágokba a kutatók színük alapján vagy a cukros oldatból raktak nikotinnal vagy a nélkül.

A méhek gyorsabban tanulták meg a virágokat ha a jutalom mellet akár csak egy nagyon alacsony mennyiségű nikotin is jelen volt. A méhek ezt a “függőség szerű” viselkedést azután is folytatták miután a kutatók eltávolították a jutalmat.

“A virágok tipikusan édes nektárral jutalmazzák a beporzóikat, de a természet trükkös ládája kifogyhatatlan: néhány növény egy igazságtalan előnyre tett szert azzal hogy a nektárjukat más függőséget okozó anyagokkal dúsítják, mint amilyen a dohánynál a nikotin.” mondta Lars Chittka, az egyetem professzora.

 

“Itt megmutattuk hogy a méhek nemcsak jobban emlékeznek ezekre a virágokra, de akkor is visszatérnek hozzájuk, ha ezek a többi virággal szemben rossz lehetőségnek látszanak, mintha tényleg függnének ezektől a virágoktól.”

Korábban ez a kutatócsapat mutatta be hogy lehetséges betanítani a méheket, hogy egy labdát gurítsanak, és zsinórokat húzzanak az élelem reményében. Ezeken felül több egyetem együttműködve azt is kiderítette, hogy a parazitákkal fertőzött méhek olyan növényeket keresnek, amikben a nektár mellet nikotin is található – valószínűleg ezzel próbálják leküzdeni a fertőzést, ami az ő esetükben lelassítja a betegség terjedését, viszont az egészséges méheknél a fogyasztásának káros hatásai vannak.

A jelenlegi tanulmány szerint a növények manipulálhatják a beporzóik viselkedését a saját javukra, a pszichoaktív anyagaikkal.

“Biztos vagyok benne, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. A növények nektárjában több száz metabolit lehet és elképzelhető, hogy többnek közülük valami hasonló szintű pszichoaktív hatása lehet,” mondta David Baracchi, a tanulmány társszerzője.

A kutatók által említett egyik lehetséges veszélyforrást a neonikotinoidok jelenthetik, amik az idegrendszernek ugyanazt a részét befolyásolják mint a nikotin, és gyakran használják őket rovarölő szerként, ezzel függővé téve a méheket bizonyos növényekhez, attól függetlenül hogy a szer mérgező a rovarokra nézve.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.