Kategóriák Egészség

A nem megfelelő tisztaságú WC-k, nem pedig az ételek, terjesztik az antibiotikum rezisztens kórokozókat

A Kelet-Anglia Egyetem vezettet kutatás megállapította, hogy a WC-k rossz higiéniai helyzete jobban elősegíti az antibiotikumokkal szemben ellenálló E. coli baktériumok terjedését, mint a nem megfelelően elkészített ételek.

Amíg az E. coli legtöbb fajtája ártalmatlan és ezekből több minden állat emésztőrendszerében is megtalálható, addig más fajták ételmérgezést vagy húgyúti fertőzést okozhatnak és a legsúlyosabb esetekben a véráramba is bekerülhetnek.

Az elmúlt 20 évben ezek a baktériumok egyre ellenállóbbá váltak az antibiotikumokkal szemben. Közülük is kiemelkedtek az úgynevezett ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamases) fajták, amik a penicillin és a cefalosporin antibiotikumok lebontására képes enzimeket termelnek és gyakran más antibiotikumokkal szemben is ellenállóak.

Azonban eddig nem lehetett tudni, hogy a véráram fertőzést okozó antibiotikum rezisztens E. coli fajták a táplálékláncon keresztül vagy egyedről egyedre terjednek.

Hogy választ adjanak a kérdésre a kutatók az Egyesült Királyság több részéről – köztük emberek véréből, székletéből, szennyvízből, állati trágyából, valamint húsokból, gyümölcsből és zöldségből – gyűjtött baktréim minták genomját szekvenálták.

Az eredmények szerint az emberekhez köthető minták – emberi vér, széklet és szennyvíz – mind nagy hasonlóságot mutattak egymással és mindegyikben egy E. coli fajta dominált a rezisztens változatok között.

Ezzel szemben az állatoknál alig látták ennek a fajtának a jelenlétét és náluk kettő másik változat volt elterjedt.

Mindez arra utal, hogy a baktériumok állatról emberre történő terjedése elhanyagolható méretű.

A statisztikák szerint Angliában évente több mint 40 ezer vér fertőzést okoz az E. coli, amíg az ESBL változatok aránya már meghaladta a 10 százalékot ezeknél az eseteknél. Ez azért jelent komoly problémát, mivel az ellenálló változások kezelése nehéz feladat és emiatt a fertőzés miatt kétszer akkora eséllyel halnak meg az emberek mint kezelésre érzékeny változatoknál.

Mivel az ESBL E. coli fajták az állatok körében is igen elterjedtek ezért több elmélet is született arra, hogy baktériumok így a táplálékláncon keresztül jutnak el az emberekig. Ennek a mértékére igyekezett most választ adni az új kutatás. Az eredmények szerint viszont ez a fertőzési útvonal nem valószínű – vagy nem jelentős mértékű.

A kutatók az ország több részéről több mint 20 ezer emberi székelt mintát gyűjtöttek össze. Meglepő módon az ESBL pozitív E. coli aránya szinte az összes mintánál 9 százalék volt, viszont a Londonban gyűjtötteknél ennek majdnem kétszerese (17 százalék).

A csirke húsból vett mintáknál viszont nem ennyire egységes a helyzet. Itt az ESBL E. coli aránya átlagosan 65 százalék volt, de a területek közötti megoszlás rendkívül nagy mértékű volt – Skóciában 40 százalék, amíg Északnyugat-Angliában 80.

A marha és disznóhúsból vett minták jelentős többsége teljesen mentes volt az ESBL E. coli baktériumoktól és növényi eredetű mintáknál egyáltalán nem találták jelét.

Mindez arra utal, hogy vannak válfajok, amik állatokra és vannak amelyek emberekre specializálódtak és ezek között csak nagyon minimális átjárás van. Ez pedig azt jelenti, hogy a terjedés az emberek esetében emberről-emberre történik.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól nem kell odafigyelni a csirke és más húsok megfelelő elkészítésére – főleg mivel ételmérgezést más kórokozók is okozhatnak. Azonban azt kiemelték, hogy a terjedés megállításában az illemhelyek megfelelő tisztán tartása és a használatukat követő alapos kézmosás segíthet leginkább.

Mindez kiemelten fontos azokon a helyeken, ahol több vagy az átlagnál gyengébb immunrendszerű – például idősek – emberek fordulnak meg. Ez jól mutatja azt is, hogy az antibiotikum rezisztencia ellen vívott küzdelemben nem csak az antibiotikumok használatának korlátozásával, hanem a terjedésük más módszerekkel történő visszafogásával is eredményeket lehet elérni.

Forrás: thelancet.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom