A nem pszichotróp kannabinoidok csökkentik a fájdalmat

A rák bizonyos formái imádják a csontokat. Élvezik a tápanyagban gazdag környezetet, amíg felemésztik az anyagokat amin élnek és fájdalmat okozó gyulladást keltő vegyületeket szabadítanak fel. Ez a fájdalom olyan súlyos, hogy az orvosoknak gyakran ópiát tartalmú fájdalomcsillapítókhoz kell nyúlniuk.

Azonban az ópiát által okozott függőség egyre súlyosabb problémát okoznak a világ több pontján is. A nyáron ez Amerikában egészen addig fajult, hogy nemzeti válsághelyzetté nyilvánították az ópiát katasztrófát.

Todd Vanderah, az Arizona Egyetemről, korábban már próbált alternatív fájdalomcsillapítókat előállítani. A csapat most nagy reményekkel tekint egy vegyület csoportra, ami segíthet a metasztatikus mellrákban szenvedők fájdalmának enyhítésében.

Ezek a vegyületek egyedi nem pszichotróp kannabinoidok – más szóval nem okoznak a kannabinoidokra jellemző tipikus eufóriát. Ezen felül ezek vegyületek, az ópiátokkal szemben lassítják a csontok csökkenését, ami csökkenti a rák terjedését is.

A kutatók már hosszú ideje foglalkoznak a kannabionidok fájdalomcsillapító hatásával és az ópiát függőség mechanizmusával is. Az új tanulmányukban megmutatják, hogy a metasztatikus mellrákban szenvedők ópiát használata növeli a csontok fogyását, szemben a nem pszichotróp kannabinoidokkal, melyek a fájdalom csillapítás mellett megakadályozzák a csontok leépülését is.

A kutatók legfrisseb tanulmányukban bemutatták, hogy a nem pszichotróp kannabinoidok kis dózisú ópiáttal keverve, jelentős fájdalomcsillapító hatást érhető el úgy, hogy a kannabinoidok lényegesen csökkentik az ópiátok függőséget okozó tulajdonságát.

A kutatók most már különböző kannabinoidokat használnak a rák terjedésének és osztódásának lelassítására. – a kender 400 különböző vegyülete közül mindössze kettő gyógyászati hasznát vizsgálják jelenleg. A témában eddig készült tanulmányok megmutatják, hogy a kannabinoidok nemcsak a mell, hanem az agy és a vastagbél rák esetében is hasonlóan lassítják a terjedést.

“Nem öli meg a rákos sejteket, de lelassítja az osztódásukat,” mondta Vanderah. “Most azt próbáljuk kideríteni, hogy a kannabinoidok hogyan lassítják le a mellrák osztódását.”

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.