A németek felkapcsolták a “mesterséges napot”

Csütörtökön a német tudósok felkapcsolták a “a világ legnagyobb mesterséges napját”, egy készüléket ami reményeik szerint új módszerekhez vezethet a környezetbarát üzemanyagok előállításában.

A hatalmas méhkas szerű szerkezetet 149 reflektor alkotja – hivatalosan “Synlight” – amik xenon tartalmú rövid ívű lámpák, amiket általánosan mozi termekben használnak, hogy a természetest fényt a lehető legjobban szimulálják – a projekt miatt egy kisebb hiány alakult ki ezekből Németországban.

Azzal hogy az összes lámpát egy 20×20 centiméteres pontba fókuszálják, a tudósok képesek lesznek 10 000-szer annyi szoláris sugárzást előállítani, mint amit egy átlagos napon a nap egy adott felületre leadna.

“Egy ilyen kemence szerű állapot előállítása – több mint 3000 Celsius feletti hőmérséklettel – kulcsfontosságú abban hogy leteszteljék az újszerű módszert a hidrogén előállítására,” mondta Bernhard Hoffschmidt, a kutatást végző Német Légtér Központ igazgatója.

Sokan úgy vélik, hogy a hidrogén lehet a jövő üzemanyaga, mivel az elégetése nem jár semilyen szén kibocsátással, így nem tesz hozzá a globális felmelegedéshez. Viszont annak ellenére hogy a hidrogén az univerzum leggyakoribb eleme, a Földön mégis ritkának számít. Az egyik módszer a hidrogén előállítására a víz lebontása két komponensé – a másik természetesen az oxigén – elektromosságot igénylő elektrolízis keretében.

A kutatók azt remélik, hogy áthidalhatják a folyamat elektromosság igényét, úgy hogy megcsapolják a Napból érkező sugárzást.

“A fényes kijelzőt azért terveztük meg, hogy a kisebb laborokban végzett kísérleteket egy új szintre emeljük. Amikor a tudósok elsajátítják a Synlight 350 kilowattos rendszerének a használatát a hidrogén előállításában, a folyamatot további tízszeresére emelhetjük méretben, amivel már ipari szintet érhetünk el,” mondta Hoffschmidt. A szakértők szerint ez akár egy évtized alatt is megvalósítható lehet, ha elég támogatást kapnak az ipartól.

A végcél az, hogy a mesterséges fény helyett majd a Nap fényét használják fel a német kísérleti rendszernél, ami összesen 3,5 millió euróba került és négy óra működéséhez annyi elektromosságra van szükség mint egy átlagos négy személyes háztartás éves ellátásához.

Abban Hoffschmidt is egyetért hogy a hidrogénnek is megvannak a maga problémái – az egyik az, hogy rendkívül illékony – viszont megújuló forrásokból származó szén monoxid felhasználásával, a tudósok például képesek lehetnek környezetbarát kerozint készíteni a légi közlekedés ellátására.

Forrás: phys.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.