A New Horizons úrszonda rekordot döntő felvételt készített a Kuiper Övről

Történelmet írt a NASA New Horizons űrszondája, ami most először fordította teleszkóp kameráját egy bizonyos csillaghalmaz irányába.

December 5.-én az űrszonda a LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) felhasználásával képet készített a ‘Wishing Well’ nyílt csillag klaszterről, amikor éppen 6,12 milliárd kilométerre (40,9 csillagászati egység) volt a Földtől, ami eddig a Földtől legtávolabbi pontban készült kép.

“Wishing Well” csillag klaszter

 

A korábbi rekordtartó a NASA Voyager 1 űrszondája volt, ami még 1990 februárjában készített összesen 60 képet a naprendszerről a Földtől 6,06 milliárd kilométeres (40,5 csillagászati egység) távolságra. A képek elkészítését követően a szonda kameráját kikapcsolták és ezután 27 évet kellet várnunk a rekord megdőlésere.

Az új kép elkészülte után az egyébként napi 1,1 millió kilométert megtevő szonda mindössze egy pár óra elteltével megdöntötte saját rekordját, amikor is két újabb képet készített a Kuiper öv két égitestéről (2012 HZ84 és 2012 HE85).

2012 HZ84 és 2012 HE85

“A New Horizons már hosszú ideje az első a küldetésekben – az első, ami felderítette a Plútót, az első ami felderítette Kuiper Övet, a leggyorsabb valaha kilőtt űrszonda,” mondta Alan Stern, a küldetésben közreműködő kutató. “És most képesek voltunk képeket készíteni messzebb a Földtől, mint bármely eddigi űrszonda a történelemben.”

New Horizons az ötödik űrszonda, ami elhagyta a külső bolygókat és már eddig is több távolsághoz kapcsolódó rekordot megdöntött – például megdöntötte a legtávolabbi útirány-korrekciós manővert, amikor is a csapat a ‘2014 MU69’ irányába fordította a szondát, ami mellett előreláthatólag 2019 januárjában fog majd elhaladni. A ‘2014 MU69’ mellet történő elhaladás a történelem legmesszebbi planetáris találkozása – több mint egy milliárd kilométerre a Plútótól.

A Kuiper Övi küldetése – amit még 2017-ben kezdődött – alatt a szonda még több tucatnyi égitestet fog megvizsgálni. A különböző égitestekről készült felvételeket pedig a földi kutatók fogják behatóbban megvizsgálni, hogy kiderítsék a különböző égitestek méretét, alakját és felszíni tulajdonságait. Ezen felül a szonda folyamatosan méréseket folytat az útjába kerülő plazmán, poron és gázokon.

A New Horizons jelenleg hibernált állapotban van, amiből a tudósok majd csak júniusban fogják kizökkenteni, hogy a MU69-el való találkozás előtt több rendszer vizsgálatot hajtsanak végre a szondán.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.