A nők agya aktívabb a férfiakénál

Az eddigi legnagyobb funkcionális agyi képalkotás tanulmányban a Amen Clinics tudósai 9 klinika által készített összesen 46034 agy SPECT (single photon emission computed tomography) képeit vizsgálták aszerint, hogy van e számszerűsíthető különbség a férfiak és a nők agya között.

“Ez egy nagyon fontos kutatás abban, hogy jobban megértsük a nemi alapú agyi különbségeket,” mondta Daniel G. Amen, a tanulmány vezető szerzője.“A mérhető különbségek, amit azonosítottunk, a férfiak és a nők között fontosak abban, hogy kiderítsük ezek a különbségek hogyan hatnak az agyi rendellenességek, mint az Alzheimer kór kockázatára. A funkcionális agyi képalkotási eszközök, mint amilyen a SPECT, létfontosságúak abban, hogy megfelelő agyi kezeléseket hozzunk létre a jövőben.”

A kutatásban vizsgált nők agya lényegesen aktívabb volt bizonyos területeken mint a férfiaké, kiemelten a prefrontális kéreg területén, aminek az összpontosításban és a impulzusvezérlésben van szerepe, és az agy limbikus vagy érzelmi részein, aminek a kedv és a szorongás irányításában van szerepe. A vizuális és koordinációs központ a férfiaknál volt aktívabb. A SPECT képalkotás sajátossága, hogy a vér perfúzióját is képes mérni az agyban, ezzel a kutatók azt is meg tudták vizsgálni, hogy különböző körülmények között, hogy változik az agy részeinek a vérellátása.

A kutatásban 119 egészséges és 26 683 különböző pszichiátriai problémával – mint az agyi trauma, bipoláris rendellenességek, skizofrénia és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) – küzdő önkéntes vett részt. A résztvevők agyának 128 különböző részét vizsgálták nyugalmi helyzetben és bizonyos koncentrációt igénylő feladatok közben.

Ezeknek a különbségeknek az ismerete azért is fontos mert az agyi zavarok másképp hatnak a férfiakra és a nőkre. A nők körében lényegesen gyakoribb az Alzheimer kór, a depresszió – ami önmagában növeli az Alzheimer kockázatát – és szorongási zavar, amíg a férfiaknál gyakoribb az ADHD, a magatartásbeli problémák és a bebörtönzés (1400 %-al).

A tanulmány felfedezése, hogy a a nőknél a férfiakhoz képest több vér áramlik a prefrontális kéregbe magyarázatot adhat rá, hogy a nők miért mutatnak erősebb jellemzőket az empátia, az intuíció, az együttműködés és az önkontroll terén. A kutatás nagyobb véráramlást figyelt meg a limbikus rendszerben is a nőknél, ami megmagyarázhatja a nők körében miért gyakoribb a szorongás, a depresszió, az álmatlanság és az evési zavarok.

Forrás: iospress.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.