A nők kevesebb fájdalmat éreznek, amikor egy szerettük kezét fogják

A Colorado, a Haifa  és a Paris Diderot Egyetemek közös kutatócsapata kimutatta, hogy a nők kevesebb fájdalmat éreznek amikor egy szerettük kezét fogják. A tanulmányukban a kutatók különböző körülmények között vizsgálták, hogy a nők mekkora fájdalomról számolnak be, amikor különböző mértékű fájdalmat okoznak nekik.

Több országban is hagyománynak számít, hogy a vajúdó nők mellé behívják a férjüket, hogy ezzel kényelmesebbé tegyék számukra a szülést. Azonban valójában van ennek bármi valódi előnye? Hogy erre a kérdésre választ kapjanak a kutatók 20 pár segítségét kérték, akiknek több különböző kísérletben is része kellet venniük.

A kísérletek során a nőknek egy csövet kellet a kezükben tartaniuk, amin keresztül meleg vizet tudtak keresztülpumpálni a tudósok, ezzel fájdalmat előidézve. A nőket ezután különböző szituációkba helyezték – például a partnerük fogta a kezüket vagy éppen egy közeli szobában ült. A csapat rögzítette, mindkettőjük  fájdalmának mértékét.

A kísérlet eredményei szerint a nők átlagosan fele akkora fájdalomról számoltak be, amikor egy szerettük kezét foghatták. Ezen felül az is kiderült, hogy a férfiak akkor voltak képesek a legjobban megítélni a partnerük fájdalmát, amikor a kezüket fogták.

A kutatás szerint a kézfogás két előnyt is adhat a fájdalmat átélő személynek. Az első az, hogy az érintés vagy a megérintettség hatására olyan vegyületek szabadulnak fel az agyban, amik csökkentik a fájdalomérzetet. A második pedig az, hogy látszólag valamilyen agyi szinkronizáció is végbemegy a pároknál ilyenkor, aminek empatikus fájdalomcsillapító szerű hatásai lehetnek.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.