Kategóriák Történelem

A nők szerepe a középkori kéziratok illusztrálásában

Egy 12. századi német kolostor területén eltemetett nő megkövesedett fogkövéből kimutatott lapis lazuli jelenléte arra utal, hogy szakavatott kódexillusztrátor lehetett.

A középkorban az írástudás letéteményesei nagyrészt az egyházi intézmények voltak. A  gazdagon illusztrált kéziratok kolostorokban készültek az egyház és a nemesség használatára. Némelyik díszítéséhez kivételesen ritka és drága anyagokat is felhasználtak, mint például aranyat és ultramarinkéket, mely utóbbit a lapis lazuli kőzetből nyerték.

A Max Planck Intézet és a Yorki Egyetem vezette nemzetközi kutatócsapat most egy meglepő felfedezés révén világított rá a nők kódexek előállításában betöltött szerepére: egy i.sz. 1100 körül egy kis német kolostorban eltemetett, középkorú nő fogkövébe ágyazódva találtak rá a lapis lazuli pigmentjeire.

A németországi Dalheim területén lévő kolostorban eltemetett egyéneket egy szélesebb körű  tanulmány keretein belül vizsgálták, amelynek során arra voltak kíváncsiak, mit tudhatunk meg fogazatukból. A kolostor maga igen kicsi volt, úgy 14 apáca élhetett benne, és egy sor 14. századi csatát követően leégett.

A kolostor temetőjében talált egyik nő fogkövébe számos kék pigmentfolt épült be. Az illető halálakor 45-60 éves lehetett. A gondos elemzések feltárták, hogy a kék festékanyag nem másból, mint lapis lazuliból – lazuritból és egyéb ásványokból álló kőzetből származik.

De hogyan kerülhetett a festékanyag a feltételezett apáca szájába? A pigment eloszlásából arra lehet következtetni, hogy festés közben nedvesítésként meg-megnyalta az ecset végét. Mivel ezt a festéket az arannyal és az ezüsttel egyetemben csakis a legértékesebb kéziratok illusztrálására használták, csakis a legkivételesebb képességű, leginkább hozzáértő illuminátorok férhettek hozzá.

Míg Németország közismerten a kódexek előállításának egyik központja volt ebben az időszakban, a nők szerepének azonosítása ebből a korai korszakból mindig is problémás volt. A legtöbb középkori kódexmásoló és illusztrátor ugyanis az alázat jegyében nem szignálta munkáját, a szerénység pedig különösen kívánatos tulajdonság volt a nők esetében. Épp ezért sokan vélik úgy, hogy nem játszottak jelentős szerepet ebben a tevékenységben.

E felfedezés azonban nem csak az előbbi véleményt kérdőjelezi meg, de az illető élettörténetébe is bepillantást enged. Hiszen ha belegondolunk, ő is jelentős részét alkotta az afgán bányáktól Egyiptom kereskedelmi csomópontjain és Konstantinápolyon át a középkori Németországig vezető, kiterjedt kereskedelmi hálózatnak. Az értékes festék sok ezer mérföldet tett meg, hogy ez az egyszerű asszony megalkothassa remekműveit.

Immár bizonyítékunk van rá, hogy ilyen eldugott helyeken is akadhattak kivételes tehetségek, akikre bizonyára nem véletlenül bíztak ilyen ritka és értékes anyagokat. Ha pedig alaposabban körülnézünk, valószínűleg még számos hasonló helyen találhatunk elfeledett, de nem mindennapi művészekre.

Forrás: Max Planck Intézet

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.