A noradrenalin csökkentése növeli az önbizalmat és ezzel segíthet a kényszerbetegeknek

Az élet tele van döntésekkel, és néha igen nehéz eldönteni hogy mi a helyes. Azonban egy gyógyszer, ami a noradrenalint blokkolja, segíthet megtalálni a magabiztosságunkat, és a skizofrénia és a kényszer-betegségek kezelésében is előrelépést jelenthet.

Azt hogy mennyire bízunk a saját döntéseinkben egy olyan, metakogníciónak nevezett folyamat vezérli, ami a viselkedésünk és képességeink felméréséért felel. Ez az értékelés határozza meg, hogy hogyan fogunk cselekedni a jövőben. Például ha frizbizünk és a játék után úgy gondoljuk hogy rosszul teljesítettünk, valószínűleg ezután kevesebbet fogunk frizbizni a jövőben.

Ez az alacsony magabiztosság több mentális problémában is fontos szerepet játszhat.

“Rengeteg olyan tünetet láttunk, amik a skizofrénia és az OCD által okozott (kényszerbetegség) rossz metakognitív ítélőképességnek köszönhető,” mondta Tobias Hauser, a University College London-tól. “Az OCD-nél például az ember folyamatosan visszamegy hogy ellenőrizze, biztosan bezárta e az ajtót.  Ők nagyon rosszul ítélik meg, hogy megfelelően vagy rosszul csináltak valamit.”

Magáról a metakognicióról még csak keveset tudunk, de valószínűleg kapcsolatba van a prefrontális agykéreggel és a hippokampusszal – az agynak ezt a két részét a dopamin és a noradrenalin szabályozza.

Hogy ezt pontosabban megvizsgálja a tanulmányt végző kutatócsapat, 40 önkéntest kért fel, hogy két gyógyszert vegyenek be, melyek közül az egyik vagy dopamin vagy noradrenalin gátló szer volt, a másik pedig placebó, további 20 önkéntes pedig mindkét alkalommal placebót kapott.

A második gyógyszer bevétele után nyolcvan perccel a résztvevők egy olyan feladatot kaptak, melynél véletlenszerűen mozgó pontok általános mozgási irányát kellet megállapítaniuk.

via GIPHY

A feladat nehézségén a kutatók folyamatosan módosítottak, így a résztvevők nagyjából 70%-os pontossággal tudták megállapítani a pontok haladási irányát – azonban erről ők nem tudtak. A feladat közben a tudósok azt is megkérdezték, hogy a válaszoló mennyire biztos a válaszában.

Az önkéntesek tényleges eredményeit ezután összehasonlították a válaszaikban való magabiztossággal minden csoport esetében. Az adatok szerint a noradrenalint csökkentő gyógyszer javított a metakognición – az önkéntesek éberebbek voltak a saját teljesítményükkel kapcsolatban, anélkül hogy a döntéseik pontossága változott volna. A placebó és a dopamin gátló szer nem volt hatással a kísérletre.

“Ez a tanulmány nagyon érdekes – ez az első, ami megmutatja hogy a metakogníció szelektív módon feljavítható gyógyszerek segítségével a feladatvégzésre való hatás nélkül,” mondta Steve Fleming, az University College London-tól.

Hauser szerint akkor hozunk létre noradrenalint, amikor egy váratlan bizonytalan helyzettel nézünk szembe, mint amikor egy nem megfelelő döntést hozunk. “Úgy gondoljuk hogy ez a noradrenalin felszabadulás, amikor hibát követünk el, kitörli a korábban végzett feladathoz kapcsolódó információkat a memóriánkból.”

Ez azt jelenti hogy az a résztvevő aki helytelen döntést hozott vagy akinek problémát okozott a döntés, elfelejthet néhány, a dilemmával kapcsolatos információt, így később ezek hiányában nehezebben ítéli meg a döntését.

A noradrenalin blokkolása lehetővé teszi az embereknek, hogy magabiztosabbak legyenek a cselekedetiekkel kapcsolatban. A már jelenleg is használt gyógyszer, a propranolol-t, ma még csak a magas vérnyomás kezelésére használják, de a noradrenalin blokkoló hatása segíthet az OCD és a skizofreniában szenvedő betegek kezelésében is.

Forrás: elifesciences.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.