A nőstény szitakötők halottnak tettetik magukat, hogy elriasszák udvarlóikat

A nőstény szitakötők egy elég furcsa módszerrel szabadulnak meg a kéretlen udvarlóiktól: leesnek az égből és halottnak tettetik magukat.

Rassim Khelifa, a Zurich Egyetemről, először a fatörzsvadász acsa (Aeshna juncea) szitakötőknél figyelte meg ezt a viselkedést. Amíg éppen a lárvákat igyekezett gyűjteni az Alpokban, tanúja volt amint egy nőstény szitakötő a földbe csapódik azt őt üldöző hím elől menekülve. A nőstény ezután mozdulatlanul hevert a földön és a kérője rövidesen érdektelenül tovaszállt, és amint a terep tiszta volt a nőstény maga is elrepült.

“Ez meglepett,” mondta Khelifa, aki már 10 éve tanulmányozza szitakötőket.

A fatörzsvadász acsák nagyon sebezhetőek a petéik lerakása közben, mivel más szitakötőkkel szemben, a hím társuk nem védi meg őket a folyamat alatt. A hímek képesek a nőstény összes petéjét egyszerre egy aktus során megtermékenyíteni, és a további szexuális viselkedésükkel csak az ivarszerveik épségét kockáztatják.

Khelifa rájött, hogy a nőstények ebben az állapotban a tavak körüli sűrű növényzetbe menekülnek hogy elrejtőzzenek, és gyakran drámaian viselkednek amikor előbukkannak onnan.

A további 31 megfigyelt nőstény közül 27 zuhant le és tetette magát halottnak, hogy megszabaduljon a hímektől, és ezek közül 21 eset bizonyult sikeresnek. A nagy sebességgel történő lezuhanás nem veszélytelen és ezért a kutatók úgy gondolják, hogy ez a viselkedést csak olyan területeken használják, ahol a szitakötők nagy számban fordulnak elő.

“A nőstények lehet, hogy csak akkor viselkednek így, amikor a hímek zaklatása túl hevesnek bizonyul,” mondta Adolfo Cordero-Rivera, a Vigo Egyetemről.

A viselkedést, hogy az állat halottat játszik az udvarlóik kijátszására csak nagyon kevés állat használja – néhány pók-, rablólégy- és sáskafaj.

Az viszont, hogy egy állat a ragadozók elől menekülve tetteti magát halottnak már sokkal gyakoribb az állatok körében és már a szitakötőknél is megfigyelték korábban.

“Valószínű hogy a nőstények kiterjesztették e viselkedés használatát a hímek hatására,” mondta Khelifa.

A továbbiakban Khelifa azt szeretné kideríteni, hogy ez a viselkedés csak azokra a fajokra jellemző-e, akik egyedül rakják le a petéiket vagy annál elterjedtebb.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.