A növekedő népességgel a használt nyelv egyre egyszerűbbé válik

Érdekes paradoxon figyelhető meg a nyelvekben, látszólag minél többen beszélik őket – mint az angolt és a mandarint – annál nagyobb lesz a nyelv szókincse, viszont a nyelvtana egyszerűbb marad. Ennek az ellenkezője is igaz: a kevesek által beszélt nyelvekben kevesebb szó van, azonban a nyelvtanuk összetettebb – elég csak a magyar nyelvtan összetettségére és rengeteg idegen nyelvből átvett szavára gondolni.

De vajon miért, hat a népesség növekedése ellentétesen a szókincsre és a nyelvtanra?

A Cornell Egyetem kutatóinak új számítógépes szimulációja szerint a kérdésre a választ a könnyebb tanulás jelentheti. A tanulmány szerint a nyelv és a kultúra más részei leegyszerűsödnek, ahogy a világ egyre összekötöttebbé válik.

“Képesek voltunk kimutatni, hogy az hogy valami könnyen tanulható – mint a szavak – vagy nehezen tanulható – mint az összetett nyelvtani szerkezetek – magyarázatot adhat erre az ellentétes tendenciára,” mondta Morten Christiansen, a tanulmány társszerzője.

A kutatók szerint a szavak tanulása lényegesen egyszerűbb, mivel mindössze egy pár említés után a legtöbben már megtanulják az újonnan felbukkanó szót. Azonban ezzel szemben az új nyelvtani változások elsajátítása egy lényegesen hosszabb folyamat és a csapat szerint ez azért jellemzőbb a kisebb közösségekre, mivel azoknál a közösséget alkotó emberek a teljes közösség nagyobb részével állnak kapcsolatban, mint a nagy közösségek emberei.

Így például egy új nyelvtani törvény gyorsabban terjed el és marad fenn a kisebb közösségekben. Ezzel szemben viszont mondjuk egy nagy városban az emberek csak a város lakosságának egy kis részével állnak kapcsolatban, ezzel megnehezítve az új nyelvtani szerkezetek túlélését.

Ez a mechanizmus magyarázatot adhat arra is, hogy a kis közösségekben miért jelennek meg összetett kulturális szokások – amire jó példa a 40-es évek new york-jának jazz közössége, ami új műfajok megjelenéséhez is vezetett vagy a mai egyre összetettebbé váló kis internetes közösségek.

A csapat szimulációi arra utalnak, hogy elképzelhető hogy az egyre nagyobb méreteket öltő globalizációval a nyelvek és a kultúrák bizonyos elemei egyre egyszerűbbé válhatnak.

“Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden kultúra le fog egyszerűsödni. De lehetséges, hogy az uralkodó irányzatok részei idővel egyszerűbbé válnak,” mondta Christiansen.

Azonban nincs minden veszve, az összetett kulturális tradíciók is fennmaradhatnak, ha az emberek önmaguktól kisebb közösségeket alkotnak – ezzel ellensúlyozva a leegyszerűsödést.

Forrás: rspb.royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.