A pandoravírusok feltalálják saját génjeiket

Az Aix-Marseille Université Strukturális és Genetikai Információs Laborjának és a Université Grenoble-Alpes Széleskörű Biológia Laborjának kutatói három új tagját különítették el a Pandoravirus családnak.

Ezt a családot az teszi különlegessé, hogy a tagjainak hatalmas genomjuk és rengeteg génjük van páratlanul a vírusok között – melyeknek általánosan kis és egyszerű genomjuk van. Most a kutatók magyarázatot találtak ezekre a szokatlan jellemzőkre, miszerint ezek a vírusok egyfajta új gén-üzemként működnek – és ezzel új képességekre is szert tehetnek.

2013-ban kettő hatalmas vírust fedeztek fel, melyek teljesen mások voltak, mint amit addig találtak. Ezek a pandoravírusok akkorák mint a baktériumok és a genomjuk összetettebb mint egyes eukarióta organizmusoké – ezzel ezek a vírusok összemosták a határt a vírus és a celluláris világ között. A különleges tulajdonságaik miatt a kutatók elkezdték vizsgálni, hogy honnan is erednek ezek a vírusok.

Ugyanez a kutatócsapat azóta 3 további vírust sorolt a családba, amíg egy másik csapat Németországban felfedezett egy további vírust, ami szintén a családba sorolható. Ennek a hat pandoravírusnak vizsgálata megmutatta, hogy annak ellenére hogy az alakjuk és a működésük hasonló, a fehérjéket kódoló génjeiknek csak a fele egyezett meg. Általában egy család tagjainál ennél sokkal hasonlóbb géneket szoktak találni – ezzel is fokozva a vírus különlegességét.

Ezen felül ezeknél az új pandoravírusoknál, a génjeiknek a korábban felfedezett pandoravírusokhoz hasonlóan, hatalmas része úgynevezett árva gén volt – amelyek olyan fehérjéket kódolnak, melyeket más élő organizmusoknál még nem fedeztek fel. Ez az eddig még nem megmagyarázott jellemző rengeteg vitát váltott ki a vírusok eredetével kapcsolatban. Ami viszont a legmeglepőbb, hogy ezek az árva gének lényegesen eltérnek a pandoravirus család tagjai között – ami valószínűtlenné teszi, hogy ezek a gének egy közös őstől erednének.

A bioinformatikai vizsgálatok megmutatták, hogy ezek az árva gének hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, mint a vírusok genomjának nem kódoló – szervetlen – részei. A felfedezések szerint az egyetlen lehetséges magyarázat az, hogy ezek az árva gének spontán és véletlenszerűen jönnek létre a gének közötti területeken. Ez magyarázatot ad a pandoravirus fajták árva génjei között látott eltérésekre.

Amennyiben az elméletet igazolni is tudják, akkor ezek a hatalmas vírusok valójában a genetika mesterei lehetnek és akár az élet eredetét is segíthetnek megmagyarázni.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.