Kategóriék Természet

A paradicsom és a krumpli 52 millió éves ősét fedezték fel Patagóniában

Egy gyümölcs 52 millió éves fosszíliáit találták meg a kutatók Dél-Amerikában. Ezeknek a fosszíliáknak még jelentős szerepe lehet abban, hogy jobban megértsük több mai termény, köztük a paradicsom és a burgonya fejlődését. Úgy tűnik a genetikai történelmük sokkal mélyebb, mint ahogy azt korábban gondoltuk.

A gyümölcs maradvány egy Solanacea (burgonyafélék) családba tartozó bogyó, ebben a családban rengeteg elterjedt növény található, például a burgonya, paradicsom, chili és több más paprika, és a dohány is.

Annak ellenére, hogy ma már a világ minden táján fellelhetők, korai történelmüket mégis homály fedi és csak pár megkövült magot mutathatunk fel ezekből az időkből. Eddig abban sem lehettünk teljesen biztosak, hogy hol és mikor alakultak ki.

De a most talált maradványok fényt deríthetnek a történet hiányzó részeire. A maradványok lámpás gyümölcsök, amiknek a bogyója egy paprikára emlékeztető héj veszi körül, és a Földicseresznyék nemzetségébe tartoznak, ezzel közeli kapcsolatba hozhatóak a ma is elterjedt mexikói földicseresznyével.

A maradványok rendkívül egyedülállóak, mivel a lámpa gyümölcs paprikaszerű borítása csak rendkívül ritka esetekbe marad fenn,” mondta Mónica Carvalho, a Penn State Egyetem egyik kutatója.

„A fosszíliák, amiket találtunk, megmutatják, hogy a növénycsalád történelme sokkal régebbre vezet vissza főleg a Dél Amerikai részeken, mint ahogy korábban gondoltuk,. Segítségükkel rengeteg újat tudhatunk meg a család változatosságáról.”

A két bogyót Chabut-ban fedezték fel, ami az argentínai Patagónia térségében található és 52 millió évvel ezelőtt egy eső erdő fedte le.

A csapat több mint 6000 növényi maradványt talált összesen a területen, de csak ez a kettő tartozott a földicseresznyék vagy a burgonyafélék közé, és a maradványoknak valahogy sikerült megőrizniük a rendkívül kifinomul vonásaikat is, köztük a paprikaszerű héjat és magukat a bogyókat  is.

A gyümölcsök rendkívül közeli viszonyban állnak a mexikói földicseresznyével, amit rendkívül széles körben használnak Mexikóban főzési célokra, és annak a bogyóit is egy paprikára emlékeztető héj veszi körül.

Így néz ki a mexikói földicseresznye:

Eddig az volt a feltételezés, hogy az ehhez hasonló bogyók, az Andoki rózsával egy időben alakultak ki – nagyjából 25 millió évvel ezelőtt.

De most már úgy tűnik, hogy sokkal korábban történt – amikor a terület még a Gondwana része volt a mai Antarktika és Ausztrália közelében és sokkal melegebb volt rajta

És mivel a Földicseresznye nemzetsége igen újnak számít a burgonyafélék családjában, ezért arra lehet következtetni, hogy a család még ennél is sokkal idősebb.

Átfogóan megvizsgáltuk a maradvány minden kis részletét és összehasonlítottuk azokat a ma is elterjedt lehetséges rokonaival, és már nem kérdéses, hogy ez a világ első Földicseresznye maradványa és a burgonyafélék családjába tartozó első gyümölcs maradvány is,” mondta Peter Wilf a Penn State egy másik kutatója.

A Földicseresznyék a burgonyafélék evolúciós fájának a tetején foglalnak helyet, ezzel bizonyítva, hogy a korábbi elképzeléshez képest, a család sokkal idősebb, mint 52 millió év.

De annak ellenére, hogy nem tudunk sokat, arról ahogyan a gyümölcsök és a zöldségek  kifejlődtek, mégis tanúi lehettünk, hogy a mennyit változtak, azóta hogy házasítva lettek.

A csapat azóta ismét Patagóniában keres új nyomokat, hogy megtalálják a többi étkezési célra használt növény eredetét is.

A patagóniai paleobotanikai felfedezések valószínűleg forradalmasítani fogják, hogy hogyan is tekintünk a növényvilág eredetére és evolúciójára,” mondta a N. Ruben Cuneo, a csapat vezetője és az argentínai Museo Palentologico Egidio Ferulgio munkatársa.

A kutatást a Science magazinba tették közzé.

Forrás: www.sciencealert.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.