Kategóriák Egészség

A paradicsomban lévő likopin a máj egészségét is elősegíti

A kutatók az elmúlt években egyre több olyan tápanyagot találtak, ami segíthet a rák megelőzésében. Ez azért is kiemelt fontosságú, mivel a nemzetközi felmérések szerint a rákos esetek 30-50 százaléka megelőzhető lenne.

Most az amerikai Tufts Egyetem kutatói ezért tanulmányukban kiemelten az ételek tüdő-, máj- és vastagbélrák megelőzési képességét vizsgálták.

Annak ellenére, hogy a rákos esetek száma csökkenőben van, az Egyesült Államokban és más országokban is nő a májrák miatt bekövetkező halálesetek száma – aminek a kockázatát emeli a zsíros májbetegség, az elhízottság és a cukorbetegség is.

Az egyik kiemelt figyelmet kapott tápanyag a paradicsomban nagy mennyiségben jelen lévő és a termések jellegzetes vörös színéért is felelő pigment, a likopin.

A kutatók egereken vizsgálták a likopin hatásait. Az állatokat még újszülött korukban májrákot okozó anyagoknak tették ki, valamint az étrendjüket is magas zsírtartalmúra igazították – ami a nyugati étrendet hivatott leutánozni. Az egerekből két csoportot alkottak, egy kontroll csoportot és egy másikat, amiben az állatok ételébe likopint tartalmazó szárított paradicsom port kevertek – ami emberekre átszámítva napi 2-3 paradicsomnak felelne meg.

A kutatók ezután nyomon követték az egerek életét, hogy meghatározzák a likopinnek milyen hatásai vannak a rák fejlődésére.

Az eredmények szerint a paradicsom por sikeresen csökkentette a magas zsírtartalmú diéta miatt kialakuló zsíros májbetegség, gyulladás és májrák kockázatát. Továbbá a likopint kapó egerek bél mikróbiótája is egészségesebb volt.

Azonban további érdekességet jelentett az, hogy a további vizsgálatok alapján a szárított paradicsom por hatásosabb volt, mint a pornak megfelelő mennyiségű tiszta likopin. Ez arra utal, hogy a porban lévő más tápanyagoknak – C, E vitamin, folsav, ásványi anyagok és fenolos vegyületek – is vannak előnyös hatásai.

A kutatás következő lépése egy embereken végzett randomizált klinikai vizsgálat lehet, aminek megvalósulását segíti az is, hogy a paradicsom por fogyasztásáról tudjuk, hogy nem veszélyes.

Addig is a kutatók szerint érdemes lehet kiemelt figyelmet fordítanunk arra, hogy likopinben gazdag ételeket fogyasszunk – kiemelten akkor, ha sok zsíros ételt eszünk. A likopinben leggazdagabb a paradicsom bogyótermése, amíg igen nagy mennyiségben jelen van a guavafa gyümölcsében, a görögdinnyében, a grapefruitban, a papajában és a piros paprikában is.

A paradicsom fogyasztásnak emelett más jótékony hatásai is lehetnek például a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, a cukorbetegség és a májrákon túl más rákfajták ellen is.

Forrás: cancerpreventionresearch.aacrjournals.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.