Kategóriék Egészség

A paradicsomban lévő likopin a máj egészségét is elősegíti

A kutatók az elmúlt években egyre több olyan tápanyagot találtak, ami segíthet a rák megelőzésében. Ez azért is kiemelt fontosságú, mivel a nemzetközi felmérések szerint a rákos esetek 30-50 százaléka megelőzhető lenne.

Most az amerikai Tufts Egyetem kutatói ezért tanulmányukban kiemelten az ételek tüdő-, máj- és vastagbélrák megelőzési képességét vizsgálták.

Annak ellenére, hogy a rákos esetek száma csökkenőben van, az Egyesült Államokban és más országokban is nő a májrák miatt bekövetkező halálesetek száma – aminek a kockázatát emeli a zsíros májbetegség, az elhízottság és a cukorbetegség is.

Az egyik kiemelt figyelmet kapott tápanyag a paradicsomban nagy mennyiségben jelen lévő és a termések jellegzetes vörös színéért is felelő pigment, a likopin.

A kutatók egereken vizsgálták a likopin hatásait. Az állatokat még újszülött korukban májrákot okozó anyagoknak tették ki, valamint az étrendjüket is magas zsírtartalmúra igazították – ami a nyugati étrendet hivatott leutánozni. Az egerekből két csoportot alkottak, egy kontroll csoportot és egy másikat, amiben az állatok ételébe likopint tartalmazó szárított paradicsom port kevertek – ami emberekre átszámítva napi 2-3 paradicsomnak felelne meg.

A kutatók ezután nyomon követték az egerek életét, hogy meghatározzák a likopinnek milyen hatásai vannak a rák fejlődésére.

Az eredmények szerint a paradicsom por sikeresen csökkentette a magas zsírtartalmú diéta miatt kialakuló zsíros májbetegség, gyulladás és májrák kockázatát. Továbbá a likopint kapó egerek bél mikróbiótája is egészségesebb volt.

Azonban további érdekességet jelentett az, hogy a további vizsgálatok alapján a szárított paradicsom por hatásosabb volt, mint a pornak megfelelő mennyiségű tiszta likopin. Ez arra utal, hogy a porban lévő más tápanyagoknak – C, E vitamin, folsav, ásványi anyagok és fenolos vegyületek – is vannak előnyös hatásai.

A kutatás következő lépése egy embereken végzett randomizált klinikai vizsgálat lehet, aminek megvalósulását segíti az is, hogy a paradicsom por fogyasztásáról tudjuk, hogy nem veszélyes.

Addig is a kutatók szerint érdemes lehet kiemelt figyelmet fordítanunk arra, hogy likopinben gazdag ételeket fogyasszunk – kiemelten akkor, ha sok zsíros ételt eszünk. A likopinben leggazdagabb a paradicsom bogyótermése, amíg igen nagy mennyiségben jelen van a guavafa gyümölcsében, a görögdinnyében, a grapefruitban, a papajában és a piros paprikában is.

A paradicsom fogyasztásnak emelett más jótékony hatásai is lehetnek például a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, a cukorbetegség és a májrákon túl más rákfajták ellen is.

Forrás: cancerpreventionresearch.aacrjournals.org

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ultrahanggal kezeltek gyulladást és anyagcsere problémákat

A General Electric és a Feinstein Orvostudományi Kutatóintézetének csapata egy új, forradalmi módszert mutatott be, amivel ultrahang segítségével képesek non-invazív…

2019-03-17 5:20 du.

Egy új tanulmány szerint az USA-nak jót tett a múltban történt bevándorlás

Egy új tanulmány szerint magasabb bérek, alacsonyabb szegénység és alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemzi azokat az egyesült államokbeli megyéket, amelyeket a…

2019-03-16 7:49 du.

Jégben megőrzött mamut sejtjeit sikerült először újraaktiválni

Egy japán kutatócsapat egerek sejtjei közé helyezte egy 28000 évvel ezelőtt elhunyt mamut sejtjeit és sikerült aktivitást kiváltaniuk belőlük. Azonban…

2019-03-16 7:43 du.

A felejtés nehezebb, mint az emlékezés

A Texas Egyetem új kutatása szerint a felejtés nagyobb mentális erőfeszítést vesz igénybe mint az emlékezés. A tanulmány szerint, ha…

2019-03-16 7:38 du.

Rendkívül fontos szerepe van a nitrogén fixáló fáknak az erdők egészségében

Egy új tanulmány szerint a vörös éger (Alnus rubra) fáknak fontos szerepe lehet az erdei ökoszisztéma egészségében azáltal, hogy képesek felszabadítani az…

2019-03-13 11:15 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.