Kategóriák Egészség

A paradicsomban lévő likopin a máj egészségét is elősegíti

A kutatók az elmúlt években egyre több olyan tápanyagot találtak, ami segíthet a rák megelőzésében. Ez azért is kiemelt fontosságú, mivel a nemzetközi felmérések szerint a rákos esetek 30-50 százaléka megelőzhető lenne.

Most az amerikai Tufts Egyetem kutatói ezért tanulmányukban kiemelten az ételek tüdő-, máj- és vastagbélrák megelőzési képességét vizsgálták.

Annak ellenére, hogy a rákos esetek száma csökkenőben van, az Egyesült Államokban és más országokban is nő a májrák miatt bekövetkező halálesetek száma – aminek a kockázatát emeli a zsíros májbetegség, az elhízottság és a cukorbetegség is.

Az egyik kiemelt figyelmet kapott tápanyag a paradicsomban nagy mennyiségben jelen lévő és a termések jellegzetes vörös színéért is felelő pigment, a likopin.

A kutatók egereken vizsgálták a likopin hatásait. Az állatokat még újszülött korukban májrákot okozó anyagoknak tették ki, valamint az étrendjüket is magas zsírtartalmúra igazították – ami a nyugati étrendet hivatott leutánozni. Az egerekből két csoportot alkottak, egy kontroll csoportot és egy másikat, amiben az állatok ételébe likopint tartalmazó szárított paradicsom port kevertek – ami emberekre átszámítva napi 2-3 paradicsomnak felelne meg.

A kutatók ezután nyomon követték az egerek életét, hogy meghatározzák a likopinnek milyen hatásai vannak a rák fejlődésére.

Az eredmények szerint a paradicsom por sikeresen csökkentette a magas zsírtartalmú diéta miatt kialakuló zsíros májbetegség, gyulladás és májrák kockázatát. Továbbá a likopint kapó egerek bél mikróbiótája is egészségesebb volt.

Azonban további érdekességet jelentett az, hogy a további vizsgálatok alapján a szárított paradicsom por hatásosabb volt, mint a pornak megfelelő mennyiségű tiszta likopin. Ez arra utal, hogy a porban lévő más tápanyagoknak – C, E vitamin, folsav, ásványi anyagok és fenolos vegyületek – is vannak előnyös hatásai.

A kutatás következő lépése egy embereken végzett randomizált klinikai vizsgálat lehet, aminek megvalósulását segíti az is, hogy a paradicsom por fogyasztásáról tudjuk, hogy nem veszélyes.

Addig is a kutatók szerint érdemes lehet kiemelt figyelmet fordítanunk arra, hogy likopinben gazdag ételeket fogyasszunk – kiemelten akkor, ha sok zsíros ételt eszünk. A likopinben leggazdagabb a paradicsom bogyótermése, amíg igen nagy mennyiségben jelen van a guavafa gyümölcsében, a görögdinnyében, a grapefruitban, a papajában és a piros paprikában is.

A paradicsom fogyasztásnak emelett más jótékony hatásai is lehetnek például a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, a cukorbetegség és a májrákon túl más rákfajták ellen is.

Forrás: cancerpreventionresearch.aacrjournals.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Újabb nagy felfedezést tett a Blue Brain az agyműködéssel kapcsolatban

Azt már eddig is tudtuk, hogy a neuronok a beléjük érkező elektromos jeleket kisebb részekre bontják, most viszont a Blue…

2019-07-21 6:51 du.

A nők agya úgy reagál a pornográf tartalmakra mint a férfiaké

A Biológiai Kibernetika Max Planck Intézetének kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy a nők agya ugyanúgy reagál a pornográf tartalmakra, mint…

2019-07-21 6:44 du.

Mocsári növényekben lévő tápanyagok segíthették elő az agyi fejlődést

A megfigyelés, miszerint a kongói medencében élő bonobók a mocsaras területen az agyi fejlődéshez elengedhetetlen jódban gazdag vízi növényeket gyűjtenek,…

2019-07-16 9:12 du.

A légszennyezés miatt rosszabbul teljesítenek Kínában a napelemek

Egy nemzetközi felmérés szerint a kínai légszennyezés miatt drámaian romlik az ország napelemeinek teljesítménye. A tanulmányban az ország különböző részein…

2019-07-13 11:52 de.

Elkészült az adattárolókat és memóriákat is kiszorítható “univerzális memória”

A brit Lancaster Egyetem tudósai által felfedezett és szabadalmaztatott új számítógépes memória megoldást jelenthet a digitális technológia energiakrízisére. A tanulmányuk…

2019-07-13 11:48 de.

Már nem csak tudományos fantasztikum a mesterséges gravitáció

A mesterséges gravitáció már hosszú ideje jelen van a tudományos fantasztikum világában - például a 2001: Űrodüsszeia forgó űrhajója -,…

2019-07-07 6:45 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.