Kategóriák Egészség

A paradicsomban lévő likopin a máj egészségét is elősegíti

A kutatók az elmúlt években egyre több olyan tápanyagot találtak, ami segíthet a rák megelőzésében. Ez azért is kiemelt fontosságú, mivel a nemzetközi felmérések szerint a rákos esetek 30-50 százaléka megelőzhető lenne.

Most az amerikai Tufts Egyetem kutatói ezért tanulmányukban kiemelten az ételek tüdő-, máj- és vastagbélrák megelőzési képességét vizsgálták.

Annak ellenére, hogy a rákos esetek száma csökkenőben van, az Egyesült Államokban és más országokban is nő a májrák miatt bekövetkező halálesetek száma – aminek a kockázatát emeli a zsíros májbetegség, az elhízottság és a cukorbetegség is.

Az egyik kiemelt figyelmet kapott tápanyag a paradicsomban nagy mennyiségben jelen lévő és a termések jellegzetes vörös színéért is felelő pigment, a likopin.

A kutatók egereken vizsgálták a likopin hatásait. Az állatokat még újszülött korukban májrákot okozó anyagoknak tették ki, valamint az étrendjüket is magas zsírtartalmúra igazították – ami a nyugati étrendet hivatott leutánozni. Az egerekből két csoportot alkottak, egy kontroll csoportot és egy másikat, amiben az állatok ételébe likopint tartalmazó szárított paradicsom port kevertek – ami emberekre átszámítva napi 2-3 paradicsomnak felelne meg.

A kutatók ezután nyomon követték az egerek életét, hogy meghatározzák a likopinnek milyen hatásai vannak a rák fejlődésére.

Az eredmények szerint a paradicsom por sikeresen csökkentette a magas zsírtartalmú diéta miatt kialakuló zsíros májbetegség, gyulladás és májrák kockázatát. Továbbá a likopint kapó egerek bél mikróbiótája is egészségesebb volt.

Azonban további érdekességet jelentett az, hogy a további vizsgálatok alapján a szárított paradicsom por hatásosabb volt, mint a pornak megfelelő mennyiségű tiszta likopin. Ez arra utal, hogy a porban lévő más tápanyagoknak – C, E vitamin, folsav, ásványi anyagok és fenolos vegyületek – is vannak előnyös hatásai.

A kutatás következő lépése egy embereken végzett randomizált klinikai vizsgálat lehet, aminek megvalósulását segíti az is, hogy a paradicsom por fogyasztásáról tudjuk, hogy nem veszélyes.

Addig is a kutatók szerint érdemes lehet kiemelt figyelmet fordítanunk arra, hogy likopinben gazdag ételeket fogyasszunk – kiemelten akkor, ha sok zsíros ételt eszünk. A likopinben leggazdagabb a paradicsom bogyótermése, amíg igen nagy mennyiségben jelen van a guavafa gyümölcsében, a görögdinnyében, a grapefruitban, a papajában és a piros paprikában is.

A paradicsom fogyasztásnak emelett más jótékony hatásai is lehetnek például a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, a cukorbetegség és a májrákon túl más rákfajták ellen is.

Forrás: cancerpreventionresearch.aacrjournals.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.