Kategóriék Tech

A párolgás lehet a következő megújuló energiaforrás

Úgy tűnik, hogy hatalmas ki nem használt megújuló energiaforrás csücsül az orrunk előtt. A párolgásból jelentős mennyiségű tiszta energia nyerhető ki, hogyha képesek vagyunk hatékonyan kihasználni.

A napsütés hatására rengeteg víz párolog el a folyókból, tavakból és a hatalmas méretű rendelkezésre álló vízfelület miatt ez az energiaforrás hatalmas lehetőséget rejt magában.

Az amerikai Kolumbia Egyetem kutatói szerint az USA tavainak és duzzasztógátjainak párolgása évente 2,85 millió megawatt per óra elektromosságot termelne ha kihasználnák. Ez az adataik szerint az Egyesült Államok 2015-ös energiafogyasztásának csaknem két harmadát tenné ki és a 47 államból 15-nél az elérhető energia meghaladná a fogyasztást.

Ezen felül az édesvizek párolgás hajtotta motorokkal történő lefedése lényegesen csökkentené a víz vesztést is. Ha ezt a módszert mindössze 7 államban bevezetnék akkor ezzel az egész ország teljes vízfogyasztását meg tudnák spórolni. Azonban ehhez az államok összes vízét le kellene fedni, ami a valóságban nem túl praktikus és nehezen lenne kivitelezhető.

A tudósok szerint ezeket a párolgást használó motorokat más területeken, mint például öntözött földek, üvegházak vagy védelem alatt álló öblöknél is felhasználhatják.

Azonban mindezek előtt el kellene készíteni a párolgással hajtott motort. A csapat eddig több miniatürizált prototípust készített el , amik mindegyike egy olyan anyagon alapszik, ami száradás közben összezsugorodik – mint egy baktérium-spórákkal bevont szalag. A spórák száradásukkor összecsavarodnak ezzel lerövidítve a szalagot.

“Úgy működnek mint az izmok,” mondta Ozgur Sahin, a kutatás vezetője a Kolumbia Egyetemről. “Nagy erővel képesek húzni és nyomni.”

Hogy elkerüljék azt, hogy a folyamatos vízbemártással por és más szennyezőanyagok kerüljenek a szalagokra, a prototípus a páratartalomban lévő változásokat használja ki.

Az egyik verziónál az “izom” a víz felett pihen és amikor lefedik őket a páratartalom megemelkedik és az anyag kitágul. Ennek hatására kinyílik a fedél, ami lehetőséget ad arra, hogy az anyag kiszáradjon összehúzódjon és a folyamat ezt ismételgetve folytatódjon.

Ezek a párolgáson alapuló motorok este is üzemelhetnek. Normális esetben ez az éjszakai üzemelés kevesebb párolgással járna együtt, azonban ha napközben megakadályoznák a párolgást azzal az energiát meleg víz formájában őriznék meg.

“Este is ki lehet használni ezt az energiát,” mondta Sahin. “Ez egy nagy előny.”

Sokak szerint a potenciál hatalmas, azonban a problémát az energia kinyerése jelenti.

“A kérdés, hogy van e praktikus módja a begyűjtésének,” mondta Ken Caldeira, a Carnegie Tudományos intézettől.

Caldeira kételkedik benne, hogy a párolgás energiáját hatékonyan lehetne elektromossággá alakítani. Ezen felül a párolgást használó motorok kifejlesztése úgy, hogy azok tömegesen gyárthatóak legyenek, egy nagy kihívás, amin kevés csoport dolgozik.

A technológiának a nap elemekkel is meg kell küzdenie, amiket egyre nagyobb számban helyezik el víztározók felszínén lebegő napelem farmokon. Azonban a tudósok szerint a párolgást használó motorok nagy előnye, hogy a napelemekkel szemben olcsó biológiai anyagokat használnak az elkészítésükhöz, amiktől könnyű megszabadulni.

Ha a technológiát sikerül elterjeszteni, annak hatása lehet a helyi időjárásra is, a párolgás csökkentése miatt, azonban a csapat számításai szerint nagy különbséget csak akkor okozna ha több mint 250000 négyzetkilométernyi területet borítanának le vele. E mellet bármilyen negyméretű energiatermelés, a szélenergiától a nukleárisig, mind hatással van az időjárásra és az éghajlatra.

Ahogy a világ több részén egyre hevesebb esőzéseket tapasztalanak, a párolgás csökkentése akár még előnyt is jelenthet ezeken a területeken.

Forrás: nature.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.