Kategóriák Tech

A párolgás lehet a következő megújuló energiaforrás

Úgy tűnik, hogy hatalmas ki nem használt megújuló energiaforrás csücsül az orrunk előtt. A párolgásból jelentős mennyiségű tiszta energia nyerhető ki, hogyha képesek vagyunk hatékonyan kihasználni.

A napsütés hatására rengeteg víz párolog el a folyókból, tavakból és a hatalmas méretű rendelkezésre álló vízfelület miatt ez az energiaforrás hatalmas lehetőséget rejt magában.

Az amerikai Kolumbia Egyetem kutatói szerint az USA tavainak és duzzasztógátjainak párolgása évente 2,85 millió megawatt per óra elektromosságot termelne ha kihasználnák. Ez az adataik szerint az Egyesült Államok 2015-ös energiafogyasztásának csaknem két harmadát tenné ki és a 47 államból 15-nél az elérhető energia meghaladná a fogyasztást.

Ezen felül az édesvizek párolgás hajtotta motorokkal történő lefedése lényegesen csökkentené a víz vesztést is. Ha ezt a módszert mindössze 7 államban bevezetnék akkor ezzel az egész ország teljes vízfogyasztását meg tudnák spórolni. Azonban ehhez az államok összes vízét le kellene fedni, ami a valóságban nem túl praktikus és nehezen lenne kivitelezhető.

A tudósok szerint ezeket a párolgást használó motorokat más területeken, mint például öntözött földek, üvegházak vagy védelem alatt álló öblöknél is felhasználhatják.

Azonban mindezek előtt el kellene készíteni a párolgással hajtott motort. A csapat eddig több miniatürizált prototípust készített el , amik mindegyike egy olyan anyagon alapszik, ami száradás közben összezsugorodik – mint egy baktérium-spórákkal bevont szalag. A spórák száradásukkor összecsavarodnak ezzel lerövidítve a szalagot.

“Úgy működnek mint az izmok,” mondta Ozgur Sahin, a kutatás vezetője a Kolumbia Egyetemről. “Nagy erővel képesek húzni és nyomni.”

Hogy elkerüljék azt, hogy a folyamatos vízbemártással por és más szennyezőanyagok kerüljenek a szalagokra, a prototípus a páratartalomban lévő változásokat használja ki.

Az egyik verziónál az “izom” a víz felett pihen és amikor lefedik őket a páratartalom megemelkedik és az anyag kitágul. Ennek hatására kinyílik a fedél, ami lehetőséget ad arra, hogy az anyag kiszáradjon összehúzódjon és a folyamat ezt ismételgetve folytatódjon.

Ezek a párolgáson alapuló motorok este is üzemelhetnek. Normális esetben ez az éjszakai üzemelés kevesebb párolgással járna együtt, azonban ha napközben megakadályoznák a párolgást azzal az energiát meleg víz formájában őriznék meg.

“Este is ki lehet használni ezt az energiát,” mondta Sahin. “Ez egy nagy előny.”

Sokak szerint a potenciál hatalmas, azonban a problémát az energia kinyerése jelenti.

“A kérdés, hogy van e praktikus módja a begyűjtésének,” mondta Ken Caldeira, a Carnegie Tudományos intézettől.

Caldeira kételkedik benne, hogy a párolgás energiáját hatékonyan lehetne elektromossággá alakítani. Ezen felül a párolgást használó motorok kifejlesztése úgy, hogy azok tömegesen gyárthatóak legyenek, egy nagy kihívás, amin kevés csoport dolgozik.

A technológiának a nap elemekkel is meg kell küzdenie, amiket egyre nagyobb számban helyezik el víztározók felszínén lebegő napelem farmokon. Azonban a tudósok szerint a párolgást használó motorok nagy előnye, hogy a napelemekkel szemben olcsó biológiai anyagokat használnak az elkészítésükhöz, amiktől könnyű megszabadulni.

Ha a technológiát sikerül elterjeszteni, annak hatása lehet a helyi időjárásra is, a párolgás csökkentése miatt, azonban a csapat számításai szerint nagy különbséget csak akkor okozna ha több mint 250000 négyzetkilométernyi területet borítanának le vele. E mellet bármilyen negyméretű energiatermelés, a szélenergiától a nukleárisig, mind hatással van az időjárásra és az éghajlatra.

Ahogy a világ több részén egyre hevesebb esőzéseket tapasztalanak, a párolgás csökkentése akár még előnyt is jelenthet ezeken a területeken.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.