A pókanyák nőstény rokonai is felajánlják magukat ételként az utódoknak

Az Ernst Moritz Arndt Egyetem és az Aarhus Egyetem kutatói kiderítették, hogy a szűz nőstény bársony pókok (Stegodyphus dumicola) nemcsak segítenek a rokonaiknak a fiatal pókok felnevelésében, hanem azt is hagyják a kis pókoknak, hogy élve megegyék őket. A megjelenő tanulmányukban a tudósok leírják a pókok viselkedését és annak a lehetséges előnyeit, hogy miért előnyös ha a kolónia sohasem párzó tagjait megeszik a fiatalok.

A tudósok megjegyzik azt is, hogy összesen 20 olyan pókfajt ismernek, amik szociálisak – a legtöbb faj a párzást leszámítva magányosan él. A bársony pókok Afrika déli részén élnek ahol hatalmas fészkeik bokrokat és kis fákat kötnek össze. Mivel a pókok nem használnak ragasztóanyagot a hálókhoz így azokat nem kell időről időre megújítani, aminek következtében a hálók idővel hatalmas méreteket ölthetnek. A pókok együttműködnek a hálókat építésében és fenntartásában, és a fiatalok nevelésében is.

Stegodyphus dumicola

Korábbi kutatások már megmutatták, hogy a peték lerakása és felügyelete után az anyát felfalják a kikelő porontyok úgy, hogy olyan vegyületeket fecskendeznek a testébe ami lebontja a szerveit. Elmondások szerint hasonló sorsra juthatnak az anya még szűz közeli hozzátározói is. Hogy ezt kiderítsék a kutatók összesen 200 nőstény pókot gyűjtöttek össze, amik közül néhány érettek voltak a pete lerakásra. A kutatók színekkel megjelöltek két csoportot és 10 hétig figyelték mit csinálnak a pókok.

A kutatók azt találták, hogy az esetek 97%-ában az anya mellet a szűz pókok is foglalkoztak a petékkel és a kikelt pókokkal is. Megfigyelték azt is ahogy a kis pókok megeszik az anyjukat és az őket gondozó rokonukat. A tudósok szerint a viselkedés valószínűleg azért alakult ki mert nagyon nehéz élelmet találni a kis pókok számára a száraz éghajlaton, ahol élnek.

Azonban még mindig vagy egy megválaszolatlan kérdés – ahhoz hogy a fiatalok megegyék a felnőtteket azoknak egy fizikai folyamaton kell átesniük, ami ezt lehetővé teszi – mint ahogy az emlősök is megváltoznak, amikor fölkészülnek az utódok szoptatására. Az viszont nem derült ki a kutatásból, hogy mi indítja meg ezt a folyamatot a pókoknál – legalábbis a szűz pókoknál, akiknél a tojásrakás nem lehet a változás kiindulópontja.

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.