Kategóriák Ember

A pop kultúra téved – a pszichopaták intelligenciája átlagon aluli

Filmekben és TV sorozatokban a pszichopatákat hideg, számító, manipulatív ’rossz fiúknak’ állítják be, akik az igazságszolgáltatásnak különleges kihívást jelentenek a magas intelligenciájuk miatt – ha csak Hannibalra vagy a Zodiákus gyilkosra gondolunk.

A Zodiákus fantomképe a tanúk vallomása alapján.

De egy új kutatás megtámadja ezt az elképzelést. Összesen 187 korábbi tanulmány összehasonlítása során azt találták, hogy épp ellenkezőleg van. a pszichopaták intelligenciája átlagon aluli, ami azt jelenti, hogy a kedvenc kitalált bűnözőink a valóságban közel sem lennének annyira számítóak.

A pszichopátia egy személyiségzavar ami egy spektrumon belül mozog, ami azt jelenti hogy a megállapítására a pszichológusok egy jellemvonás listát használnak. Akiben megvan néhány pszichopatákra jellemző tulajdonság, de nem a megfelelő kombinációban, az nem minősül klinikai pszichopatának.

A legtöbb klinikai rendellenességgel szemben a pszichopátiát nem tünetek alapján azonosítják, hanem egy viszonylag stabil személyiség jellemzők halmaza alapján,” magyarázta a csapat, amit Brian Boutwell a ST. Louis Egyetemről vezet.

A jellemzők amik a pszichopátiával társulnak: az érzéketlenség, a könyörtelenség, az empátia hiánya, a nagyvonalúság, az impulzivitás, a megtévesztő és manipulatív viselkedés.

A morális irány hiánya vezette Hollywoodot oda, hogy pszichopatákat használjon gaztevőkként a filmekben, és a folyamat alatt még extrém módon ravasszá is tette őket. Az egyik legjobb példa erre Hannibal Lecter, a Bárányok hallgatnak-ból, aki egy lángész, de mint tudjuk egy vérengző kannibál is.

A fogalom, hogy minden pszichopata egy géniusz, annyira elterjedt, hogy a pszichológusok maguk közt csak ’Hannibal Lecter mítoszként’ emlegetik, Boutwell nagyon nehéznek találta a ’gonosz géniuszok’ összeegyeztetését a tényekkel.

A pszichopaták impulzívak, gyakran kerülnek összeütközésbe a törvénnyel, és gyakran okoznak maguknak is sérülést,” mondta Boutwell. „Ami arra enged következtettetni, hogy nem lehetnek rendkívül intelligensek.

Boutwell és csapata 187 a pszichopátia és az intelligencia kapcsolatát firtató korábban megjelent tanulmányt vizsgált meg. Ezek a tanulmányok nem csak az elítélt pszichopatákat vizsgálták, hanem azokat is akik sikereket értek el az élet valamelyik területén.

Amikor a csapat kész volt az összehasonlítással és az adatok kielemzésével, azt találták, hogy a pszichopaták rosszabbul teljesítettek az intelligencia teszteken, mint azok, akiknél nem voltak megtalálhatóak a pszichopátiára utaló jellemzők. Ami azt jelenti, hogy a népszerű elképzelés hogy a pszichopaták örökletesen okosabbak, épp az ellenkezője annak, ami a valóságban igaz rájuk.

Ki kell azonban emelnünk, hogy a tanulmányt eddig még nem lektorálták, így amig mások nem ellenőrzik függetlenül az eredményeket, addig ne vegyünk mérget arra, hogy ez az igazság. Boutwell úgy gondalja, a felfedezések segíthetnek abban, hogy az általános tévhitet elűzzék és segíthetnek a jövőben más kutatóknak is, a pszichopátia megfelelőbb kezelésében.

Jelenleg a személyiségzavarról azt gondolják, hogy kezelhetetlen; a pszichopaták nem reagálnak úgy a jelenlegi pszichoterápiára mint más betegségekben szenvedők.

A megértése a rendellenesség kapcsolatának az intelligenciával megváltoztathatja azt, hogy hogyan kezelik az elítélt pszichopatákat a börtönben és hogyan ítélik el őket a jövőben.

Ha alacsony intelligenciájuk van, valószínűsíthetjük, hogy ismét véteni fognak, vagy ha mondjuk, úgy gondoljuk, kognitív nehézségekkel küzdenek, egy hosszabb börtönbüntetés nem fog segíteni rajtuk,” mondta Boutwell.

Mindkét oldal mellet vannak érvek.”

Remélhetőleg a jövőben több hasonló kutatás jön majd ki, ami leleplezi a félreértéseket a személyiségzavarok más formáival szemben is. Nem csak azért hogy jobban tájékoztassa a nyilvánosságot de hogy jobb módokat is találjanak az ilyen személyiségzavarban szenvedő betegek kezelésében.

A csapat munkája a bioRxiv-en érhető el.

Forrás: www.sciencealert.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.