Kategóriák Ember

A pop kultúra téved – a pszichopaták intelligenciája átlagon aluli

Filmekben és TV sorozatokban a pszichopatákat hideg, számító, manipulatív ’rossz fiúknak’ állítják be, akik az igazságszolgáltatásnak különleges kihívást jelentenek a magas intelligenciájuk miatt – ha csak Hannibalra vagy a Zodiákus gyilkosra gondolunk.

A Zodiákus fantomképe a tanúk vallomása alapján.

De egy új kutatás megtámadja ezt az elképzelést. Összesen 187 korábbi tanulmány összehasonlítása során azt találták, hogy épp ellenkezőleg van. a pszichopaták intelligenciája átlagon aluli, ami azt jelenti, hogy a kedvenc kitalált bűnözőink a valóságban közel sem lennének annyira számítóak.

A pszichopátia egy személyiségzavar ami egy spektrumon belül mozog, ami azt jelenti hogy a megállapítására a pszichológusok egy jellemvonás listát használnak. Akiben megvan néhány pszichopatákra jellemző tulajdonság, de nem a megfelelő kombinációban, az nem minősül klinikai pszichopatának.

A legtöbb klinikai rendellenességgel szemben a pszichopátiát nem tünetek alapján azonosítják, hanem egy viszonylag stabil személyiség jellemzők halmaza alapján,” magyarázta a csapat, amit Brian Boutwell a ST. Louis Egyetemről vezet.

A jellemzők amik a pszichopátiával társulnak: az érzéketlenség, a könyörtelenség, az empátia hiánya, a nagyvonalúság, az impulzivitás, a megtévesztő és manipulatív viselkedés.

A morális irány hiánya vezette Hollywoodot oda, hogy pszichopatákat használjon gaztevőkként a filmekben, és a folyamat alatt még extrém módon ravasszá is tette őket. Az egyik legjobb példa erre Hannibal Lecter, a Bárányok hallgatnak-ból, aki egy lángész, de mint tudjuk egy vérengző kannibál is.

A fogalom, hogy minden pszichopata egy géniusz, annyira elterjedt, hogy a pszichológusok maguk közt csak ’Hannibal Lecter mítoszként’ emlegetik, Boutwell nagyon nehéznek találta a ’gonosz géniuszok’ összeegyeztetését a tényekkel.

A pszichopaták impulzívak, gyakran kerülnek összeütközésbe a törvénnyel, és gyakran okoznak maguknak is sérülést,” mondta Boutwell. „Ami arra enged következtettetni, hogy nem lehetnek rendkívül intelligensek.

Boutwell és csapata 187 a pszichopátia és az intelligencia kapcsolatát firtató korábban megjelent tanulmányt vizsgált meg. Ezek a tanulmányok nem csak az elítélt pszichopatákat vizsgálták, hanem azokat is akik sikereket értek el az élet valamelyik területén.

Amikor a csapat kész volt az összehasonlítással és az adatok kielemzésével, azt találták, hogy a pszichopaták rosszabbul teljesítettek az intelligencia teszteken, mint azok, akiknél nem voltak megtalálhatóak a pszichopátiára utaló jellemzők. Ami azt jelenti, hogy a népszerű elképzelés hogy a pszichopaták örökletesen okosabbak, épp az ellenkezője annak, ami a valóságban igaz rájuk.

Ki kell azonban emelnünk, hogy a tanulmányt eddig még nem lektorálták, így amig mások nem ellenőrzik függetlenül az eredményeket, addig ne vegyünk mérget arra, hogy ez az igazság. Boutwell úgy gondalja, a felfedezések segíthetnek abban, hogy az általános tévhitet elűzzék és segíthetnek a jövőben más kutatóknak is, a pszichopátia megfelelőbb kezelésében.

Jelenleg a személyiségzavarról azt gondolják, hogy kezelhetetlen; a pszichopaták nem reagálnak úgy a jelenlegi pszichoterápiára mint más betegségekben szenvedők.

A megértése a rendellenesség kapcsolatának az intelligenciával megváltoztathatja azt, hogy hogyan kezelik az elítélt pszichopatákat a börtönben és hogyan ítélik el őket a jövőben.

Ha alacsony intelligenciájuk van, valószínűsíthetjük, hogy ismét véteni fognak, vagy ha mondjuk, úgy gondoljuk, kognitív nehézségekkel küzdenek, egy hosszabb börtönbüntetés nem fog segíteni rajtuk,” mondta Boutwell.

Mindkét oldal mellet vannak érvek.”

Remélhetőleg a jövőben több hasonló kutatás jön majd ki, ami leleplezi a félreértéseket a személyiségzavarok más formáival szemben is. Nem csak azért hogy jobban tájékoztassa a nyilvánosságot de hogy jobb módokat is találjanak az ilyen személyiségzavarban szenvedő betegek kezelésében.

A csapat munkája a bioRxiv-en érhető el.

Forrás: www.sciencealert.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom