Kategóriék Ember

A pop kultúra téved – a pszichopaták intelligenciája átlagon aluli

Filmekben és TV sorozatokban a pszichopatákat hideg, számító, manipulatív ’rossz fiúknak’ állítják be, akik az igazságszolgáltatásnak különleges kihívást jelentenek a magas intelligenciájuk miatt – ha csak Hannibalra vagy a Zodiákus gyilkosra gondolunk.

A Zodiákus fantomképe a tanúk vallomása alapján.

De egy új kutatás megtámadja ezt az elképzelést. Összesen 187 korábbi tanulmány összehasonlítása során azt találták, hogy épp ellenkezőleg van. a pszichopaták intelligenciája átlagon aluli, ami azt jelenti, hogy a kedvenc kitalált bűnözőink a valóságban közel sem lennének annyira számítóak.

A pszichopátia egy személyiségzavar ami egy spektrumon belül mozog, ami azt jelenti hogy a megállapítására a pszichológusok egy jellemvonás listát használnak. Akiben megvan néhány pszichopatákra jellemző tulajdonság, de nem a megfelelő kombinációban, az nem minősül klinikai pszichopatának.

A legtöbb klinikai rendellenességgel szemben a pszichopátiát nem tünetek alapján azonosítják, hanem egy viszonylag stabil személyiség jellemzők halmaza alapján,” magyarázta a csapat, amit Brian Boutwell a ST. Louis Egyetemről vezet.

A jellemzők amik a pszichopátiával társulnak: az érzéketlenség, a könyörtelenség, az empátia hiánya, a nagyvonalúság, az impulzivitás, a megtévesztő és manipulatív viselkedés.

A morális irány hiánya vezette Hollywoodot oda, hogy pszichopatákat használjon gaztevőkként a filmekben, és a folyamat alatt még extrém módon ravasszá is tette őket. Az egyik legjobb példa erre Hannibal Lecter, a Bárányok hallgatnak-ból, aki egy lángész, de mint tudjuk egy vérengző kannibál is.

A fogalom, hogy minden pszichopata egy géniusz, annyira elterjedt, hogy a pszichológusok maguk közt csak ’Hannibal Lecter mítoszként’ emlegetik, Boutwell nagyon nehéznek találta a ’gonosz géniuszok’ összeegyeztetését a tényekkel.

A pszichopaták impulzívak, gyakran kerülnek összeütközésbe a törvénnyel, és gyakran okoznak maguknak is sérülést,” mondta Boutwell. „Ami arra enged következtettetni, hogy nem lehetnek rendkívül intelligensek.

Boutwell és csapata 187 a pszichopátia és az intelligencia kapcsolatát firtató korábban megjelent tanulmányt vizsgált meg. Ezek a tanulmányok nem csak az elítélt pszichopatákat vizsgálták, hanem azokat is akik sikereket értek el az élet valamelyik területén.

Amikor a csapat kész volt az összehasonlítással és az adatok kielemzésével, azt találták, hogy a pszichopaták rosszabbul teljesítettek az intelligencia teszteken, mint azok, akiknél nem voltak megtalálhatóak a pszichopátiára utaló jellemzők. Ami azt jelenti, hogy a népszerű elképzelés hogy a pszichopaták örökletesen okosabbak, épp az ellenkezője annak, ami a valóságban igaz rájuk.

Ki kell azonban emelnünk, hogy a tanulmányt eddig még nem lektorálták, így amig mások nem ellenőrzik függetlenül az eredményeket, addig ne vegyünk mérget arra, hogy ez az igazság. Boutwell úgy gondalja, a felfedezések segíthetnek abban, hogy az általános tévhitet elűzzék és segíthetnek a jövőben más kutatóknak is, a pszichopátia megfelelőbb kezelésében.

Jelenleg a személyiségzavarról azt gondolják, hogy kezelhetetlen; a pszichopaták nem reagálnak úgy a jelenlegi pszichoterápiára mint más betegségekben szenvedők.

A megértése a rendellenesség kapcsolatának az intelligenciával megváltoztathatja azt, hogy hogyan kezelik az elítélt pszichopatákat a börtönben és hogyan ítélik el őket a jövőben.

Ha alacsony intelligenciájuk van, valószínűsíthetjük, hogy ismét véteni fognak, vagy ha mondjuk, úgy gondoljuk, kognitív nehézségekkel küzdenek, egy hosszabb börtönbüntetés nem fog segíteni rajtuk,” mondta Boutwell.

Mindkét oldal mellet vannak érvek.”

Remélhetőleg a jövőben több hasonló kutatás jön majd ki, ami leleplezi a félreértéseket a személyiségzavarok más formáival szemben is. Nem csak azért hogy jobban tájékoztassa a nyilvánosságot de hogy jobb módokat is találjanak az ilyen személyiségzavarban szenvedő betegek kezelésében.

A csapat munkája a bioRxiv-en érhető el.

Forrás: www.sciencealert.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A san francisco-i öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült egy általuk fejlesztett berendezéssel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani olyan tárgyakat, amelyek az általuk fejlesztett nanoméretű mintázattal rendelkezett.…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoztak; például élelem…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.