A pszichedelikumok használata csökkenti a bűnözői viselkedést

Egy új tanulmány szerint a pszichedelikus drogok – mint a varázsgomba, az LSD és a meszkalin (ami a peyote kaktuszból származik) – csökkenthetik a bűnesetek számát.

Az Alabama és a Brit Kolumbia Egyetemek közös tanulmánya szerint a pszichedelikus drogok csökkentik az antiszociális bűnözői viselkedést.

“Ez a felfedezés hozzáad az egyre növekvő mennyiségű kutatáshoz, melyek arra utalnak, hogy a klasszikus pszichedelikumok pozitív hatással rendelkeznek, ami csökkenti az antiszociális viselkedést,” mondta Zach Walsh, a tanulmány egyik társszerzője. “(Az eredmények) bizonyosan kiemelik, hogy további kutatásokra van szükség, ezeknek a megbélyegzett szereknek a lehetséges pozitív hatásai terén, mind az egyén, mind pedig a közegészségügy szintjén.”

A kutatáshoz az Amerikai Egészségügyi Hivatal által végzet nemzeti drog használat felmérését használták fel, ami többek között a pszichedelikumok használatát és bűnelkövetési hajlamot is rögzítette. A felmérés 13 évig követett nyomon 480000 amerikai felnőttet.

A tanulmány fő felfedezése, hogy azok között, akik használtak már valamilyen pszichedelikus drogot, 27 százalékkal alacsonyabb volt a lopás és 22 százalékkal alacsonyabb az erőszakos bűncselekmény elkövetése miatti letartóztatások száma. Ezzel szemben viszont más illegális szerek használat általánosan növelte a bűnelkövetési hajlandóságot.

A kutatók szerint a pszilocibin és a hozzá hasonló vegyületek forradalmasíthatják a mentális problémák kezelését.

“A bűnözői viselkedéssel megelőzésére irányuló innovatív és hatékony közbeavatkozás kifejlesztése egy egyértelmű prioritás,” mondta Peter Hendricks, a kutatás vezetője. “A felfedezésünk, arra utal, hogy a klasszikus pszichedelikumok használatának védelmező hatása az antiszociális viselkedés csökkentéséből fakad, nem pedig a letartóztatás hatékony elkerüléséből. Figyelembe véve a bűnöző viselkedésből fakadó kiadásokat, ez a kezelési paradigma által képviselet lehetőség igen jelentős.”

A pszichedelikus drogok előnyös hatásainak a vizsgálata már évtizedekkel korábban kezdődött és elsősorban a mentális betegségek kezelésére fókuszál. Azonban az 1970-es években a szereket átsorolták a szabályozott anyagok közé és ez a lépés gátat szabott a kutatások folytatása előtt. Az elmúlt pár évben azonban a pszichedelikumok gyógyászati felhasználása körüli érdeklődés új erőre kapott.

“Több kutatásra van szükség, hogy kiderítsük milyen tényezők állnak a hatások mögött,” mondta Walsh. “De az egység, a pozitivitás és az átszellemülés megtapasztalása, amelyek mind a pszichedelikus élmények jellemzői, tartós előnyöket hoznak, melyeknek a valódi világra kiterjedő következményeik is vannak.”

Forrás: journals.sagepub.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.